Kentsel yaşam bağlamında spora yönelen bireylerin sosyo-ekonomik durumları: Antalya'daki spor merkezlerinde sosyolojik bir araştırma
Socio-economic situations of sports-oriented individuals in the context of urban life: A sociological research in sports centers in Antalya
  1. Tez No: 407432
  2. Yazar: CİHAN AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Kentsel Yaşam, Tüketim, Sağlık, Güzellik, Boş Zaman, Sports, Urban Life, Consumption, Health, Beauty, Leisure Time
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Günümüzün en önemli sosyal olgularından biri olan sporun, araştırmaya değer bir çok boyutu vardır. Sporun bireyler tarafından nasıl algılandığı, sporun ne amaçla yapıldığı sporun sosyolojik analizinde önem kazanmaktadır. Sporun yapısı içinde aktörler/failler de etkin rol oynayabilmektedir. Kentsel yaşam içinde en önemli boş zaman etkinliklerinden biri olarak ele alınan spor aktiviteleri; beden, güzellik, estetik, sağlık gibi kaygılar nedeniyle yer alınabilen aktiviteler olurken, bu aktiviteler sporun aynı zamanda bir tüketim nesnesi olarak da ele alınabilmesine zemin hazırlamaktadır. Spor salonları/merkezleri bu amaçla her kesimden bireye hizmet veren kentsel mekânlardır. Bu salonları kullanan bireylerin spor algıları farklılaşabilmektedir. Bu algıların oluşumunda bireylerin sosyo-ekonomik durumlarının etkisi vardır. Ancak sosyo-ekonomik durum bireylerin spor algısında tek başına baskın faktör olmamaktadır. Aile, cinsiyet, sosyal çevre (eş, arkadaş) gibi faktörlerle beraber; günümüzde sağlık söyleminin yükselmesi, bedensel güzelliğe verilen öneminin artması da bireylerin spor algısını etkilemektedir. Bu çalışmada kentsel yaşam içinde spor salonuna giden bireylerden elde edilen veriler ışığında, sporun toplumdan da bağımsız bir olgu olmadığı düşünülerek, sporun sosyolojik analizi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sports; which has many aspects worth investigating, is one of the most important social phenomenon. How it is perceived of sports by the individuals and purposes of doing sports, is gaining importance in sociological analysis of sports. Actors can play an effective roles in structure of sports. Sports activities which can be handled one of the most important leisure activities in the urban life; while can be activities being done, because of concerns such as health, body,beauty, aesthetic; this activities, at the same time, prepares a ground for sports to take account as a consumer object. Gyms are urban spaces serves to everyone. Individuals, who spend time in this centers (gyms), vary about their perceptions. Individual's socio-economic situation effects formation of this perception. But, socio-economic situation is not only dominant factor on individual's sports perception. With the factors like family, gender, social environment (spouse, friends), rising of health discourses and also increasing the importance of physical beauty effects the indvidiual's perception of sports. In this study, with the data obtained from individuals going to the gyms in urban life; also considering sports is not a phenomenon independent from the society; was aimed to analyze the sociological aspect of sports.