Sosyolojik bağlamda fitness sporunun beden algısı üzerine etkisi: Bursa örneği
The effect of fitness sport on body perception in a sociological context: Simple of Bursa
  1. Tez No: 772438
  2. Yazar: MURAT DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden, beden sosyolojisi, beden algısı, tüketim kültürü, fitness, Body. body sociology, body perception, consumer culture, fitness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüzde beden medya, pazarlama ve reklamcılık gibi tüketimin yönlendirici araçları etkisiyle çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu alanlardan biri olarak düşünülen Spor, geniş kitlelere ulaşıp yerel bir aktivite olmanın dışına çıkarak kitlesel ve küresel bir ekonomik güç haline gelmiştir. Bir sosyal olgu olarak insan hayatında önemli yere sahip olan sporun, araştırma konusu olacak farklı birçok boyutu vardır. Kentsel yaşam içinde en önemli boş zaman etkinliklerinden biri olarak ele alınan spor aktiviteleri; beden, güzellik, estetik, sağlık gibi kaygılar nedeniyle yer alınabilen aktiviteler olurken, bu aktiviteler sporun aynı zamanda bir tüketim nesnesi olarak da ele alınabilmesine zemin hazırlamaktadır. Bu anlamda fitness salonlarını, sosyo-kültürel, ekonomik, eğitim, yaş ve diğer kişisel özellikleri ne olursa olsun bütün bireylere hizmet veren kentsel mekanlardır. Bu salonları kullanan bireylerin spor algıları farklılaşabilmektedir. Günümüzde medya aracılığıyla bir söylem olarak sağlığın vurgulanması ve bedene verilen önemin artması spora olan algıları da değiştirmiştir. Bu çalışma, fitness merkezlerine giden bireylerin var olan ya da değişen beden algılarının, fitness sporunun beden üzerine etkisinin ne olduğunu saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda Bursa ilinde belirlenen fitness merkezlerinde, kişisel bilgi formu, beden algısı ölçeği ve çalışma anketi uygulanarak 118 katılımcının katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel veri toplama yöntemi kullanılarak elde edilen bulgular sosyolojik kuramlar bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırma neticesinde, bedenin toplumsal hayat içinde fitness merkezine giden kullanıcıların beden algılarının değişkenlere bağlı olarak anlamlandırıldığı ve fitness sporunun farklı amaçlarla yapıldığı saptanmıştır. Katılımcılar için bedenin dışarıdan görünümü, yarattığı algı ve bireye fayda sağlaması açısından önem taşıdığı, katılımcıların verdiği cevaplar doğrultusunda ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effect of Fitness Sport on Body Perception in a Sociological Context: Simple of Bursa Today the body is used in vorious field due to the influence of consumption such as media, marketing and advertising. Sport that is considered as one of these field, except of not being a local activity has become a mass and global economic power by reaching large masses. Sport, which has an important place in human life as a social phenomenon, has many different dimensions that will be the subject of research. Sports activities that considered as one of the most important leisure activities in urban life, because of the worries such as body, beauty, aesthetics, health, these activities prepare the ground for sport to be considered as a consumption object. In this sense, fitness centers are urban spaces that serve all individuals regardless of their socio-cultural, economic, educational, age and personal characteristics. Sports perceptions of individuals using these halls can become different. Nowadays, emphasis on health as a discourse via media and the increase in the importance given to the body have also changed the perceptions on sports. This study was carried out to determine existing or changing body perceptions, the effects of fitness sports on the body, individuals who goes to fitness centers. In this context, this study was carried out with the help of 118 participants with a few fitness centers in Bursa using personal information form, body perception scale and questionnaire. In this research , the results obtained were evaluated in the context of sociological theories using the quantitative data collection. As a result of the research, it was determined that the body perceptions of the users who go to the fitness center in the social life meaningful depending on the variables and that the fitness sport is performed for different purposes. In has been demonsrated that it is important for the participants in terms of the appearance of the body, the perception it creates and the benefit of the individual, in line with the answers given by the participants.