Avrupa Topluluğu Adalet Divanı ve Yargıtay kararları ışığında markada iltibas
Trade mark confusion in the light of European Court of Justice and Supreme Court decisions
- Tez No: 407441
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR ULUĞ CİCİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Hukuku, Marka Hakkı, Marka Hakkına Tecavüz, İltibas, Trade Mark, Trade Mark Law, Trade Mark Right, Trade Mark Infringement, Confusion
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde, marka hakkına tecavüz sıklıkla ve birçok şekilde görülmekle beraber, bu tecavüz genellikle iltibas suretiyle gerçekleşmektedir. Marka hakkına iltibas suretiyle tecavüz edilmesinde, iki marka arasında karışıklığa yol açılmaya çalışılmakta ve tüketicileri yanıltmak amaçlanmaktadır. Böylece, markalar arasında karışıklığa yol açan taraf kendi mal veya hizmetinin satın alınmasını sağlamaktadır. Marka hakkına iltibas yoluyla tecavüz, diğer tecavüz hallerinden daha zor tespit edilen ve daha zor önlenebilen bir durumdur. Bu nedenle, iltibas kavramının açıklığa kavuşturulması ve marka hakkına iltibas yoluyla tecavüzün nasıl gerçekleştirildiğinin ve nasıl tespit edilebileceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın ana amacı, marka hukukunda iltibas kavramının açıklığa kavuşturulması ve marka hakkına iltibas yoluyla tecavüzün nasıl gerçekleştirildiğinin ve nasıl tespit edileceğinin Yargıtay kararları ve Avrupa Topluluğu Adalet Divanı kararları ışığında belirlenmesidir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, trademark infringement can be seen frequently and variously, but in practice this infringement is mostly performed by the way of confusion. In case of this infringement, it is intended to mislead to consumers by the way of giving rise to confusion between trademarks. Therefore, the party that gives rise to confusion between trademarks provides his/her goods or services to be sold. Trademark infringement by the way of confusion is an occasion, which is more difficult to ascertain and prevent than other ways of infringement. Thus, it is necessary to clarify the concept of confusion and determine how trademark infringement by the way of confusion can be performed and how it can be ascertained. The main objective of this study is to clarify the term confusion in trademark law and to determine how trademark infringement can be performed and can be ascertained in the light of decisions of Court of Appeal and European Court of Justice.