Üst hakkı
Right of construction
  1. Tez No: 407442
  2. Yazar: EMRE ERGİN ERGANİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL KOCAAĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Üst hakkı, irtifak hakkı, taşınmaz yükü, tapu hukuku, taşınmaz mal, inşaat, yapı, kentleşme, Right of construction, easement, right of incumbrance, land register law, immovable property, real estate, building, urbanization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Başkasına ait bir arazinin altında veya üstünde bir bina (yapı) inşa etmek ya da arazi üzerinde mevcut olan bir binayı muhafaza etmek sureti ile söz konusu bina üzerinde hak sahibine ayrı mülkiyet hakkı veren üst hakkının, bir irtifak hakkı türü olarak ayrıntılı düzenlenmesi 23.11.1990 tarih ve 20704 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 14.11.1990 tarihli ve 3678 sayılı Kanunla gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde sonraki yıllarda nüfusun hızla artması, kentleşme, turizm ve yatırım faaliyetlerinin çoğalması gibi etkenlerin sonucu olarak, özellikle kamu arazisinde kurulabilecek irtifak hakları ve üst hakkı olanakları tekrar önem kazanmıştır. Bu gelişmelerin sonucunda uygulamada artan sorunlar ve üst hakkına ilişkin netleştirilmesi gereken detayların da artmış olduğu görülmüştür. Bu sebeple üst hakkı özelinde, günümüzün pratik ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve sorunlara çözüm önerici nitelikte çalışmaların yapılması faydalı olacaktır. Üst hakkı incelenirken, konuya özgülük anlamında sınırlı sayıda yazılmış olan doktora tezi ve akademik makaleden faydalanılmış; yargı kararları ve doktrinde savunulan görüşlere yer verilmiş; genelge ve talimatlar yürürlüğe koymak suretiyle, ülkemizdeki üst hakkı uygulamasına doğrudan etki eden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün düzenlemelerine de değinilerek sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Çeşitli hukuk sistemlerinde farklı gelişim süreçleri izlemek sureti ile eski dönemlerden bu yana varlığını sürdüren üst hakkının, bu varlığının sürmesinde en önemli etken, üst hakkının hak sahibi kişilere tanımış olduğu, başkasına ait araziler üzerindeki yapıların mülkiyetine sahip olabilme imkanı ve bu imkanın toplumda mevcut birtakım ekonomik ve sosyal ihtiyaçları karşılayabilme özelliğidir. Artan talebe paralel olarak kıt ve değerli olan araziler, doğa ve turizm alanlarının değerlendirilmesinde alternatif bir yöntem olarak üst hakkının kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Granting a separate property right to a right holder over a building by means of constructing a building (structure) beneath or on a land owned by someone else or maintaining a building that is already on the land, the right of construction was enacted as a type of easement by the Law dated 14th of November, 1990 and No. 3678 and published in the Official Gazette dated 23rd of November, 1990 and No. 20704. Easement and rights of construction for public lands have taken on a new significance in line with the factors such as the rapidly-increasing population of Turkey, urbanization and increasing tourism and investment activities. As a result of such developments, the number of challenges in practice and details to be clarified with regard to rights of construction have increased as well. That is why it would be beneficial to take on efforts to meet current practical requirements and offer solutions for problems with a special emphasis on the right of construction. Delivering an analysis over the right of construction, this study benefits from a limited number of context-specific dissertations and academic articles, and dwells on the perspective of the General Directorate of Land Registry and Cadastre that introduces circulars and instructions with an impact on the enforcement of rights of construction in Turkey as well as on judicial rulings and doctrines to come to fruition. The most important factor for the right of construction to survive since ancient times by undergoing various developmental stages in various legal systems is the fact that the right of construction is granted for right holders, and it is an opportunity to own the property of buildings on a land owned by someone else, and a characteristic of this opportunity to meet some economic and social requirements in society. In parallel with the ever-increasing demands, the exercise of the right of construction becomes more and more popular as an alternative method to benefit from scarce and valuable lands, natural and touristic locations.