Yönetim düşüncesinin gelişimi çerçevesinde Türkiye'de büyükşehir belediye sistemi
Metropolitan municipality system in Turkey within the framework of the development of management though
- Tez No: 407449
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. V. ALPAY GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Büyükşehir belediyesi, yerel yönetimler, yönetim bilimi, kamu yönetimi, 6360 sayılı yasa, Metropolitan municipalities, local governments, management science, public administration, the law no.6360
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
“Yönetim”kavramı, insanların bir arada yaşamaya başlamalarından itibaren varlığını toplum içerisinde gösteren bir olgudur. Çoğu kaynakta Antik Yunan'dan itibaren ele alınıyor olsa da, uygulamada Antik Yunan'a öncüllük eden örnekler de söz konusudur. Bu bağlamda, ihtiyaçlara ve toplumun yapısına bağlı olarak yıllar içerisinde hem farklı görüşlerle hem de farklı uygulamalarla beslenerek günümüzdeki halini almıştır. Zaman içerisinde sınırların genişlemesi ile merkezi devletlerin hizmet sunumunda yetersiz kalışı, yerel yönetimlerin tarih sahnesine çıkmasına yol açmıştır. Hizmetin daha yakın birimler tarafından yerine getirilmesinin etkinlik ve verimlilik açısından daha olumlu olacağı düşüncesi ile merkezi devletler çoğu ülkede küçültülmüş, yerel yönetimlerin hizmet alanları genişletilmiştir. Ülkemizde de Osmanlı Devleti'nde özellikle Tanzimat ile başlatılan yerelleşme hareketleri, Cumhuriyet sonrasında da devam ettirilmiştir. Yerel yönetimler adına ülkemizde yapılan son çalışma 2014 tarihinde“On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”adıyla yürürlüğe giren 6360 sayılı kanundur. Kanun, ülkemizdeki yerel yönetimler bazında köklü değişiklikleri bünyesinde barındırmaktadır. Çalışmada yönetim biliminin ve kamu yönetiminin siyasal düşünceler ve tarihsel uygulamalar açısından geçirdiği süreçler ele alınmıştır. Daha sonra yerel yönetimler, hem dünyada hem de ülkemizde tarihsel çerçeve içerisinde incelenmiş, büyükşehir belediyelerine de çalışma içerisinde ayrı olarak yer verilmiştir. Çalışmanın son kısmında ise bu kez 6360 sayılı Kanun, yönetim biliminin geçirdiği tarihsel aşamalar göz önüne alınarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Government has shown itself in society from people living together. Management is handled from Ancient Greek in most sources but previous studies are available also. In this context, it took its final shape with different opinions and applications by depending on needs and the state of society's structure. Due to the inadequacy of the central government local governments have emerged over time. The services offered by the close units are more possitive in terms of effectiveness and efficiency. Therefore, the central government are reduced in most countries, it was expanded service areas of local government. Reforms initiated in our country, especially with the decentralization movement in the Ottoman Empire was continued in the aftermath of the Republic. Recent studies conducted on behalf of local governments in our country has entered into force in 2014 under the name“On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”. The law contains fundamental changes about local government in our country In the study, management science and public administration discussed in terms of political thought and historical applications. Local governments were examined in the historical context of both our countries in the world and metropolitan municipalities were evaluated separately in the study. Law No. 6360, had been interpreted considering the historical stages of management science and solutions are presented in the last part of the study.