Özyönetimden Porto Alegre'ye: Kuramsal bir deneme
From self-government to Porto Alegre: A theoretical study
  1. Tez No: 407448
  2. Yazar: ALİYE BİLGE CERTEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEREN KALFA ATAAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Özyönetim, Porto Alegre, Katılımcı Bütçe, Paris Komünü, Self-government, Porto Alegre, Participatory Budget, Paris Commune
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Oldukça eskiye dayanan bir tarihsel geçmişe sahip olan özyönetim düşüncesi, Paris Komünü ile birlikte pratiğe dökülmüştür. Temsili demokrasinin biçimsel mekanizmaları günümüz siyasal sistemleri için yetersiz kalmakta, karar alma süreçlerinde katılımın artırılması gerektiği tartışılmaktadır. Yurttaşların karar alma mekanizmasında söz sahibi olma talebi ve bunun gerekliliği Porto Alegre'de Katılımcı Bütçe uygulamasını doğurmuştur. Bu çalışmada özyönetimin kökleri ve ideolojik gelişimi incelenmiş, Paris Komünü ve Porto Alegre deneyimleri tartışmaya açılmıştır. Bir özyönetim deneyimi olan Paris Komünü'nü ve Sovyetleri temel alan Porto Alegre yönetimi, karar alma sürecine halkın büyük oranda katılımını sağlamıştır. Ancak özyönetimin mevcut kapitalist dünya düzeni içerisinde tek başına sürdürülemeyeceğinden hareketle, Porto Alegre'de uygulanan Katılımcı Bütçe deneyinin bir özyönetim deneyimi olmadığı ancak özyönetimin filizlenebileceği bir deneyim olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thought of autonomy, which dates back to old times, was put into practice with Paris Commune. Formal mechanisms of representative democracy are inadequate in today's political systems and the necessity of increasing participation in decision-making process is being discussed. Citizens' demand to be arbiter in decision-making mechanism and its necessity gave birth to the execution of Participatory Budget in Porto Alegre. In this study, the roots and ideological development of autonomy are analyzed while Paris Commune and Porto Alegre experiences are also being discussed. In both Paris Commune, which is an example of autonomy, and Porto Alegre administration that is based on Soviet example, citizens participated in large numbers in the decision-making processes. However, with the thought that it is infeasible to maintain self-government in the existing capitalist world order, it has been concluded that the Participatory Budget executed in Porto Alegre is not an example of self-government, but an experience by which autonomy can be flourished.