Türkiye'de geleneksel gazetecilik anlayışına alternatif bir yaklaşım: internet gazeteciliği
An alternative approach to traditional journalism understanding in turkey: internet journalism
  1. Tez No: 407465
  2. Yazar: SEYFİ KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. BİLAL ARIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomi Politik, Ġnternet, Yeni ĠletiĢim Teknolojileri, Gazetecilik, Ġnternet Gazeteciliği, Ġnternet Gazeteleri, Yeni Medya, Alternatif Medya, Political Economy, Internet, New Communication Technologies, Journalism, Online Journalism, Online Newspaper, New Media, Alternative Media, Social Media
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Yeni bir iletişim teknolojisi olan internet, günümüzde pek çok alanda olduğu gibi medya ve gazetecilik alanında da kullanılmaya başlamıştır. İnternetin gazetecilik alanında kullanılması, bu alanda egemen olan ana akım medya devlerine karşı alternatif bir medya ortamı yaratıp yaratamayacağına yönelik tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Buradan hareketle bu çalışmada, Türkiye'deki internet gazetelerinin ana akım medya karşısında alternatif olabilme potansiyelinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye'de faaliyet gösteren ana akım basılı gazetelerin internet versiyonları ile herhangi bir gazeteye ya da büyük bir medya şirketine ait olmayan internet gazeteleri; haberin üretim biçimi, içeriği, kaynakları ve işleyişi bakımından karşılaştırılmıştır. Eleştirel ekonomi politik bakış açısının temel alındığı çalışma sonunda, internet gazetelerinin kapitalist bir piyasa sistemi içinde faaliyet gösterdiği, ana akım medyanın internet alanında da egemen olduğu, bu nedenle internet gazetelerinin ana akım medyaya ve onların internet versiyonlarına alternatif olabilme potansiyelinin oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Internet, being a new communication technology, is now being used in media and journalism as well as many other various fields. The use of Internet in journalism has brought with it discussions on the matter whether it will be able to create an alternative media environment against the mainstream media giants dominating the field. In this regard, this study attempted to unveil the potential of Internet newspapers in Turkey to create an alternative to mainstream media. For this purpose, the Internet versions of main stream printed newspapers operating in Turkey and Internet newspapers that are not affiliated to any printed press or a large media company were examined in terms of the news production format, content, resources and operation. As a result of the study based on critical economy political point of view, it was concluded that Internet press operates in a capitalist market system; and due to the fact that main stream media dominates Internet as well, the potential of Internet press to become an alternative to main stream media and its Internet versions was found to be quite low.