Sürdürülebilir gazetecilik bağlamında yeni habercilik pratikleri: Türkiye'deki aktörler üzerine bir araştırma
New journalism practices in the context of sustainable journalism: A study on actors in Turkey
  1. Tez No: 973795
  2. Yazar: NEZİHA KARTAL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ŞERİFE BAŞTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yeni gazetecilik, Sustainability, New journalism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik ve Medya Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilir gazetecilik, gazetecilik krizine çözüm ararken geleceğin haberciliğini de şekillendirmeyi amaçlamaktadır. Bu kavram ekonomik sürdürülebilirliği, kaliteli haber üretimini, etkileşimi, şeffaflığı ve kurumsal yönetim biçimlerini kapsayan bütüncül bir gazetecilik anlayışını ifade etmektedir. Çalışmada sürdürülebilir gazetecilik kavramından yola çıkılarak yeni habercilik pratiklerinin gazeteciliğin geleceğinin şekillenmesine yönelik katkıları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada, hem Türkiye'de yeni habercilik girişimlerini temsil eden gazetecilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden hem de geleceğin aktörleri olarak görülen gazetecilik öğrencilerine uygulanan anketlerden elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Çalışmanın kuramsal çerçevesini alan teorisi ve eleştirel ekonomi politik yaklaşım oluşturmuştur. Bu sayede gazetecilik alanındaki güç ilişkileri, dışardan gelen ekonomik ve politik etki ile alan içindeki sermaye mücadelesi üzerinden analiz edilmiştir. Görüşme bulguları, yeni habercilik girişimlerinin editoryal bağımsızlık, gelir çeşitliliği, okurla etkileşim ve kaliteli içerik üretimi gibi konularda önemli potansiyeller barındırdığını ortaya koymaktadır. Ancak şeffaflık, araştırmacı gazeteciliğin eksikliği ve ekonomik istikrarsızlık sürdürülebilirliğin önündeki en önemli engeller olarak öne çıkmıştır. Katılımcıların vurguladığı en önemli kazanım ise geleneksel medyada yer bulamayan konuların gündeme taşınmasıdır. Bu katkı, kültürel sermaye açısından önemli bir değer oluşturmaktadır. Anket bulguları ise gazetecilik öğrencilerinin genel olarak yeni haber girişimlerine olumlu yaklaştığını, özellikle haber çeşitliliğini önemli bir kazanım olarak gördüklerini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, ekonomik sürdürülebilirlik konusundaki kaygılar öne çıkmaktadır. Öğrenciler, yeni girişimlerde yeterli ücret, bütçe ve iş güvencesi bulunmadığını ifade etmiştir. Sonuç olarak çalışma, Türkiye'de yeni habercilik girişimlerinin sürdürülebilir gazetecilik açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu, ancak bu potansiyelin tam olarak hayata geçirilemediğini ortaya koymaktadır. Sürdürülebilir gazetecilik, yalnızca ekonomik sermayenin güçlendirilmesine değil, aynı zamanda kültürel, sosyal ve sembolik sermayenin değer kazanmasına da bağlıdır.
Özet (Çeviri)
Sustainable journalism seeks not only to provide solutions to the current crisis of journalism but also to shape the future of journalism. The concept encompasses a holistic understanding of journalism that integrates economic sustainability, quality news production, audience engagement, transparency, and institutional forms of governance. This study examines how new journalistic practices, through the lens of sustainable journalism, contribute to shaping the future of the profession. The research draws on data collected from semi-structured interviews with journalists representing new media initiatives in Turkey, as well as survey responses from journalism students regarded as the future actors of the field. The theoretical framework is informed by field theory and a critical political economy perspective. Findings from the interviews indicate that new journalistic initiatives carry significant potential in terms of editorial independence, revenue diversification, audience interaction, and the production of quality content. However, lack of transparency, the weakness of investigative journalism, and economic instability emerge as the most significant barriers to sustainability. One of the most noteworthy contributions emphasized by participants is the opportunity to bring issues overlooked by traditional media into the public agenda—an important gain in terms of cultural capital. Survey results reveal that journalism students generally hold a positive view of new journalistic initiatives, particularly valuing news diversity as a major benefit. Nevertheless, concerns about economic sustainability exist. Students highlighted the lack of adequate salaries, budgets, and job security in new initiatives. In conclusion, the study demonstrates that new journalistic initiatives in Turkey hold considerable potential for sustainable journalism; however, this potential has yet to be fully realized. Sustainable journalism depends not only on strengthening economic capital but also on enhancing cultural, social, and symbolic capital.