Hatalı tıbbi müdahalelerden kaynaklanan tam yargı davaları
Administrative lawsuits due to medical malpractice damages.
  1. Tez No: 407497
  2. Yazar: ABDULLAH HIZAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN ÇINARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Law, Public Administration, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi müdahale, hizmet kusuru, kişisel kusur, tam yargı davası, bilirkişilik, Medical practice, service fault, personal fault, full damage case, expertise
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tıbbi müdahaleler nedeniyle ortaya çıkabilecek zararların tazmininde, zarar görenlerin başvurabileceği hukuki yol, zararın gerçekleştiği yere ve hekimin hukuki statüsüne göre belirlenmektedir. Yakın zamana kadar hatalı tıbbi müdahale iddiasına dayanan davalarda kişisel kusur-hizmet kusuru ayırımı yapılmakta ve kamu kurumunda görev yapsa dahi memurun kişisel kusuru iddiasına dayanan davalar adli yargıda görülmekteydi. Ancak, son dönemde verilen Yüksek Yargı kararları ile sağlık hizmetinin kamu kurumunda verilmesi halinde, kişisel kusura dayansa dahi tıbbi müdahale hatasına bağlı olarak açılacak olan tam yargı davalarının idare mahkemelerinde ve idare aleyhine açılması gerektiği belirtildiğinden, çalışmamızda bu konu ele alınmış ve beraberinde tıbbi müdahale hataları tartışılmıştır. Birinci bölümde tıbbi müdahale hatalarının neler olabileceği ve hatalı tıbbi müdahaleden dolayı idarenin sorumluluğu için aranan şartlara değinilmiştir. İkinci bölümde ise hatalı tıbbi müdahaleden kaynaklanan tam yargı davalarının şartları, bu davalara ilişkin usul hükümleri, tazminat ödenmesinin koşulları, tıbbi müdahale hatasının varlığının tespiti halinde idarenin tazmin borcunun kapsamı, tazmin borcunu ortadan kaldıran ve azaltan durumlar, bu tür davaların çözümünde son derece önemli bir yer tutan ve özellikle dikkat çekilmesi gerektiğini düşündüğümüz bilirkişilik incelenmiştir. Çalışmanın sonunda ise 6545 sayılı yasa ile getirilmiş ancak henüz uygulaması başlamamış olan istinaf düzenlemesi ve temyiz kanun yolu ile ilgili olarak açıklamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The legal proceedings of the claimant for the damages due to malpractice may vary according to the location of the event that took place and the legal status of the physician. Until close years, was there a separation of personal fault-service fault in the proceedings based on malpractice and the cases based on the personal fault of the government officials at a public agency were reviewed before the administrative courts. However in the recent years with the decisions of the supreme courts, the damage cases due to malpractice based on personal fault where the health service is provided by the public agencies should be reviewed before the administrative courts and against the administration, our study is focused on this topic and together with that, malpractice case samples are discussed. The first part discusses the conditions of the malpractice faults and the liability of the administration due to malpractice. The second part discusses the conditions of the damage proceedings, the procedures for these cases, the compensation, the content of the liability of administration where malpractice exists, the situations which terminate or lessen the liability and finally the expertise which we believe to have a significant impact on the resolution of the proceedings and needs to be highlighted. As a conclusion some points are raised on the appeal regulation set forth in Statute numbered 6545 but has not been activated yet.