Hatalı tıbbi müdahaleden kaynaklanan tam yargı davaları
  1. Tez No: 875169
  2. Yazar: ELİF FİDANTEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi Müdahale, Hatalı Tıbbi Müdahale, İdarenin Sorumluluğu, Tam Yargı Davaları, Medical Intervention, Malpractice, Liability of the Administration, Full Jurisdiction Cases
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Her canlı yaşamını devam ettirmeyi temel bir içgüdü ile amaçlar ve bu nedenle başta sağlığını bozacak her tür tehlikeye karşı kendini korumaya çalışır. Canlı yaşamını tehlikeye sokan başlıca nedenler hastalıklar ve dıştan gelen fiziki saldırılardır. Bu nedenle tarih boyunca insanlık gerek kendi sağlığını gerekse de diğer canlıların sağlığını muhafaza etme amacı ile birçok yöntem geliştirmiştir. Bu yöntemler zaman içinde oluşmaya başlamış, gelişmiş, değişmiş ve çeşitlenmiştir. İnsanlığın her döneminde, o dönem ihtiyaç duyulan iyileştirme yöntemleri benimsenmiş ve buna göre tıp ilmi var edilmiştir. Günümüzde modern tıp olarak adlandırılan tıp ilmi, insan bedeninin işleyişini bozan her alanda çalışmalar yapmakta ve hastalıklara göre tedavi metotları geliştirmektedir. Bu gelişmeler son yıllarda oldukça hız kazanmış ve neredeyse her gün tıp alanında yeni bilgiler dahil olmaktadır. Tıbbın bu denli hızlı gelişmesi birçok hastalığı tedavi etmeyi kolaylaştırırken aynı zamanda tıbbi gelişimlerin takibini zorlaştırmış ve olumsuz sonuçların daha olası hale gelmesine neden olmuştur. Nitekim birkaç yıl önce korona virüs krizini atlatan dünya, tıbbın hızlı gelişmesi ile kısa sürede aşıyı bulmuşsa da aşının uzun vadedeki sonuçlarını beklemeksizin aşı tedavisini uygulamıştır. İnsan bedenine yapılan her türlü müdahale hukuk normlarının koruması altındadır. Nitekim vücut dokunulmazlığı temel bir hak olup bu hakkın ihlali ancak insanın yüksek menfaati ya da hukuk normlarının verdiği izinler doğrultusunda söz konusu olabilir. Bu çalışmada insan bedenine tıbbi amaç ile kamu personelleri tarafından yapılan müdahalelerin hukuka uygunluk şartlarını, bu müdahalelerdeki hukuka aykırılık hallerini ve bu aykırılıklar nedeniyle idarenin sorumlu olmasından kaynaklı açılacak tam yargı davalarını inceleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
Human beings are valuable simply by virtue of their existence. Every living being aims to sustain its life with a fundamental instinct and therefore strives to protect itself against any kind of danger that may compromise its health. The main reasons that endanger the life of a living being are diseases and external physical attacks. Therefore, throughout history, humanity has developed many methods with the aim of preserving not only their own health but also the health of other living beings. These methods have begun to form, develop, change, and diversify over time. In every era of humanity, the healing methods needed at that time have been adopted, giving rise to the science of medicine accordingly. The field of medicine, referred to as modern medicine today, conducts research on every aspect that disrupts the functioning of the human body and develops treatment methods according to diseases. In recent years, these advancements have gained considerable momentum, with almost every day bringing new knowledge to the field of medicine. While the rapid development of medicine has made it easier to treat many diseases, it has also made it more challenging to keep up with medical advancements, resulting in a higher likelihood of adverse consequences. Indeed, a few years ago, the world, having overcome the coronavirus crisis, quickly developed a vaccine thanks to the rapid advancement of medicine. However, the vaccine treatment was implemented without waiting for the long-term results of the vaccine. Every intervention on the human body is protected under legal norms. Indeed, bodily integrity is a fundamental right, and its violation can only occur in accordance with the high interests of individuals or with the permissions granted by legal norms. In this study, we will examine the legality conditions of interventions performed by public personnel on the human body for medical purposes, the instances of illegality in these interventions, and the full liability lawsuits that may arise due to the responsibility of the administration.