İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin hücrede bulunan atom ve makro moleküller ile ilgili görüşlerinin saptanması
İlköğreti̇m 8. sinif öğrenci̇leri̇ni̇n hücrede bulunan atom ve makro moleküller i̇le i̇lgi̇li̇ görüşleri̇ni̇n saptanmasi
- Tez No: 407565
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Makro molekül, Hücre, Atom ve Kavram Yanılgısı, Macro molecule, cell, atom, misconceptions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
İlköğretim öğrencileri için hücrelerde bulunan makro moleküllerin fonksiyonları hayati Öneme sahiptir. Fen bilimleri dersi makromoleküllerin yapı ve fonksiyonların bilinmesi ve anlaşılabilir hale getirilmesi önemlidir. Bu çalışma ilköğretim öğrencilerinin daha önce eğitim almış oldukları ve günlük yaşamlarında konu ile ilgili getirdikleri kavram yanılgılarının saptanmasını amaçlamaktadır. Bu çalışmada daha önceki çalışmalar esas alınarak bir anket geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Mevcut çalışma Konya ilinde Saraçoğlu Toki Mustafa Çetin Ortaokulu 8.sınıf öğrencilerine uygulanmış olup, toplamda 100 öğrenci içermektedir. Bu çalışmanın sonuçları öğrencilerin büyük bir çoğunluğu hücrelerde bulunan makromoleküllerin yapı ve görevleriyle ilgili kavram yanılgısına sahip oldukları saptanmıştır. Öğrencilerin maddede bulunan Atom ve Moleküllerin yapısını hücrelerde bulunan Atom ve Moleküllerden farklı olduğuna inandıkları görülmüştür. Öğrenciler maddede bulunan Atom ve Moleküllerin yapısal organizasyon ve görev bakımından birbirinden farklı olduğunu düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
The basic knowledge about macro molecules and their function in the cells is vital for secondary students science education. Furher, to make a sensible and more undestandable the vitality and life sciences the structure and functions of macro molecules are important. The research has beeen aimed to work out how secondary students know those basic knowledge and is threre any misconcenptions that sourced from their previous educations and experiences. In this study a questionnare has been developed via previous reserches has been used. The present study applied to Saraçoğlu TOKİ Mustafa Çetin secondary school 8. Grade students in Konya province Turkey. The space of study included 100 pupils from this school. The finding of research has been shown that most of pupils have some misconcenptions about the structure, function of macro molecules in the cells. It was a general misconception that pupils were think of the structure of macromolecules and thie functions was totall diffrent in cells than matter. They consider that atoms, molecules and their relationship to build up matter was totally diffrent the function and structure of cells.