Ailede bütünlük duygusunun ve eş desteğinin evlilikte problem çözme becerisini yordaması
Predictability of problem solving skill by integrity feeling and spouse support in the family
- Tez No: 407569
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. BARBAROS YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: problem solving in marriages, spouse support and family integrity feeling
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırmada, aile bütünlük duygusunun, eş desteğinin, evlilikte problem çözme becerilerini yordayıp yordamadığı incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Konya ilinde ikamet eden 292'i kadın, 271'si erkek olmak üzere toplam 563 evli bireyden oluşmaktadır. Çalışma grubuna, evli bireylerin kişisel bilgilerine ulaşabilmek için“Kişisel Bilgi Formu”, aile bütünlük duygusu puanlarını belirlemek için“Aile Bütünlük Duygusu Ölçeği”, eş desteğini puanlarını belirlemek için“Eş Destek Ölçeği”ve evlilikte problem Çözme puanlarını belirlemek için“Evlilikte Problem Çözme Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde korelasyon ve çoklu regresyon stepwise yöntemi kullanılmıştır. Veriler .05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; . Evli bireylerin aile bütünlüğü ölçeğinin alt boyutlarından olan yönetilebilirlik ile evlilikte problem çözme becerileri arasında, negatif yönlü; evli bireylerin aile bütünlüğü Evli bireylerin eş destei ölçeğinin maddi yardım ve bilgi desteği alt boyutu ile evlilikte problem çözme becerisi arasında negatif yönlü anlamlı düzeyde ilişki, eş destei ölçeğinin alt boyutları(maddi yardım ve bilgi, sosyal ilgi, takdir etme, duygusal) ile evlilikte problem çözme becerisi arasında negatif yönlü anlamlı düzeyde ilişki ve sosyal ilgi desteği, aile bütünlük duygusunun anlamlılık boyutu, maddi yardım ve bilgi desteği ve aile bütünlük duygusunun yönetilebilirlik alt boyutu, evlilikte problem çözme becerisinin önemli bir yordayıcısı olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, whether feeling of family integrity, spouse support predicts problem solving skills or not has been analyzed. The study group consists of 292 women and 271 men, totally 563 married people, residing in Konya. In the study group,“Personal Information Form”in order to obtain personal data of married people,“Family Integrity Feeling Scale”in order to determine family integrity points,“ Spouse Support Scale”in order to show spouse support points and“Problem Solving in Marriages”in order to state points of problem solving in marriages have been employed. In analysis of data, correlation and multiple regressions stepwise have been used. Data has been tested on .05 relevance level. According to research results, it has been found out that there is a negative correlation between manageability, which is one of the lower dimensions of family integrity scale of married people, and problem solving skills in marriages; there is a meaningful negative correlation between financial aid and information support lower dimension of family integrity of married people, spouse support of married people and problem solving skills in marriages; there is meaningful negative correlation between lower dimension of spouse support scale (financial aid and information, social interest, appraisal, emotional) and problem solving skills in marriages; and social interest support, meaningful extent of family integrity feeling, financial aid and information support and manageability lower dimension of family integrity feeling has been found to be an important predictive of problem solving skills in marriages.