Ortaokul öğrencilerinin ahiret inancı algıları (Karaman ili örneği)
Beli̇ef i̇n the hereafter percepti̇ons of mi̇ddle school students (Karaman sample)
- Tez No: 407582
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: âhiret, inanç, afterlife, belief
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul düzeyinde eğitim-öğretim gören öğrencilerin âhiret inancı algılarını araştırmak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi müfredatında belirlenen ahiret inancı ile ilgili amaç ve hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını tespit etmektir. Araştırmanın örneklemi Karaman İli merkezinde öğrenim görmekte olan öğrencilerden, örneklem yoluyla seçilen, 80 kız ve 65 erkek olmak üzere 145 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada âhiret inancı algılarını ve ahiret inancı için belirlenen amaç ve hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını ölçmek için 120 öğrenciye anket tekniği uygulanmış, 25 öğrenci ile de yüz yüze görüşülerek mülakat yapılmıştır. Elde edilen veriler araştırmacı tarafından analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda ortaokul öğrencilerindeki âhiret inancı algılarının İslam inancında yer alan âhiret inancı ile örtüştüğü, DİKAB programında belirlenen ahiret inancı ile ilgili amaç ve hedeflere ulaşıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, secondary level education who investigate students to hereafter faith detection, Religion and Morality course is to determine the achievement of relevant goals and objectives with the afterlife beliefs set out in the curriculum. The sample of the research center of Karaman students who are studying, via selected sample consists of 145 students, including 80 girls and 65 boys. Research to measure perceptions of whether belief in the hereafter and belief in the Hereafter is accessed with the goals and objectives set for the survey reached 120 students applied technique, the face to face interview was conducted with 25 students. The obtained data were analyzed by the researcher. In accordance with data obtained from the detection of secondary school students involved in the hereafter belief overlaps with the Islamic faith belief in the hereafter, objectives regarding the afterlife beliefs set out in the program and has been shown to achieve the objectives DİKAB.