Sosyal sermaye - ekonomik kalkınma ilişkisi Avrupa Birliği ülkeleri üzerine panel regresyon analizi
The relationship between social capital and economic development panel regression analysis on the countries of the European Union
  1. Tez No: 407593
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Ekonomik Kalkınma, Avrupa Birliği, En Küçük Kareler Yöntemi, Social Capital, Economic Development, European Union, Least Squares Method
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Sosyal sermaye kavramı en temel hali ile bir toplumdaki bireyler arası ilişkilerin önemini vurgulamaktadır. Sosyal normlar, sosyal ağlar ve güven üzerine inşa edilen sosyal sermaye ekonomik kalkınmanın sağlanmasında yeni bir aktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sosyal sermaye ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişki çerçevesinde, sosyal sermayenin Avrupa Birliği ülkelerinin kalkınma düzeylerini etkilemede ne denli bir role sahip olduğunu ekonometrik bir analiz çerçevesinde ortaya koymaktır. Seçilmiş 24 Avrupa Birliği ülkesi için 2007-2012 yılları arasında Panel veri regresyonu tercih edilerek en küçük kareler yöntemi kullanılmak suretiyle analiz yapılmaktadır. Modelde kullanılan bağımlı değişken kişi başına düşen reel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) artış oranı iken, açıklayıcı değişkenler; sosyal dışlanma, cinsiyete göre ücret farklılıkları, suç oranları ve düzenli internet kullanımıdır. Uygulama sonucunda suç oranı değişkeninin kişi başına düşen reel GSYİH artış oranı üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamsız çıkmakta iken, sosyal dışlanma, cinsiyete göre ücret farklılıkları istatistiksel olarak anlamlı çıkıp kişi başına reel GSYİH artış oranını pozitif yönde, düzenli internet kullanımına ilişkin katsayılar ise istatistiksel olarak anlamlı çıkıp kişi başına reel GSYİH artış oranını negatif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Basically, the concept of social capital emphasizes the importance of relationships among individuals in a society. Social capital constructed on social norms, social networks, and trust, has been viewed as an emerging actor in achieving economic development. The aim of the study is to reveal the role of social capital in affecting European Union countries' development levels by an econometrical analysis within the framework of the relationship between social capital and economic development. For the chosen 24 European Union countries between 2007-2012 years, data are analyzed by using the Method of Least Squares. While the dependent variable used in the model is per capita real Gross Domestic Product (GDP) growth rate, explanatory variables are social exclusion, wage differentials according to gender, crime rates and regular internet usage. Results of the study indicates that whereas crime rate variable has not statistically any meaningful effects on per capita real GDP growth rate, social exclusion and wage differentials according to gender have statistically meaningful and positive effects on per capita real GDP growth rate, coefficients concerning with regular internet usage have also been found statistically meaningful but affect per capita real GDP growth rate negatively.