17.yüzyılın ikinci yarısına ait anonim bir tarihçe 'Vekâyi-i Viyana' (Transkripsiyon ve değerlendirme) (1075–1098 / 1664–1687)
History of the joint stock the second half of the 17the century (Trnascri̇pci̇on and appreci̇ati̇on)(1075–1098 / 1664–1687)
- Tez No: 407594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: IV. Mehmed, II. Viyana Kuşatması, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Avusturya-Macaristan, Jan Sobieski
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Çalışmamızda 17. yüzyılın ikinci yarısını esas alan anonim bir eserin transkribi yapılmış ve bu eserde Osmanlı Devleti ile Avusturya (Nemçe) arasında vuku bulan savaşların konu edinildiği görülmüştür. Söz konusu olan bu savaşların en önemlisi II. Viyana Kuşatması'dır (1683) ve bu kuşatma hem Osmanlı Devleti hem de Avrupa tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur. Çalışmamızda öncelikle Osmanlı-Avusturya savaşlarına değinilmiş ve Viyana Kuşatması sonrasında Avrupa'da cereyan eden Kutsal İttifak savaşlarına da belli bir dönem için yer verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Osmanlı-Avusturya ilişkilerinin bozulması ve Osmanlıların Edirne'den Viyana'ya ulaşmalarına dek iki tarafta yapılan savaşlar aktarılmıştır. Sonrasında Osmanlıların Viyana'yı kuşatması ele alınmış ve Kutsal İttifak Savaşları'yla konu devam ettirilmiştir. Bu olaylar (Sultan IV. Mehmed Han'ın tahtan indirilip kardeşi II. Süleyman'ın tahta çıkarılması) ile son bulmuştur. Eserin ikinci bölümünde ise o döneme ait kroniklerin tanıtımı yapılmış ve bu kroniklerden iki tanesi çalışma eser ile mukayese edilmiştir. Bu iki kroniğin temel alınmasında ki sebep ise her iki eser müellifinin de bizzat savaşa katılmış ve olayları günübirlik kaleme almış olmalarıdır. Çalışmanın son kısmında elyazma eserin transkribi ve orijinal metni yer almıştır. Aynı zamanda olayların daha iyi idrak edilebilmesi ve tarihi görselleştirmek açısından ek bir bölümde haritalar konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our work, the transcripcion of an anonym work based on the second part of the 17th century is made and in this work, it is seen that the wars which took place between the Ottoman Empire and Austria. The most important one of these wars is the Vienna Siege (1638) and this siege became a turning point in respect of both the Ottoman State and European history. In our study, primarily the Ottoman- Austria wars are mentioned and in the wake of the Vienna Siege, a place is kept for a certain period for the Holy Allience which occured in Europe. In the first part of the work, the break-off of the Austria-Ottoman contacts and the wars carried out in both sides until the Ottomans reached to Vienna from Edirne are mentioned. Afterwards, the Ottomans' siege is dealth with, and subject is continued with the Holy Allied Wars. These events end with the fact that the Sultan Mehmet IV is unthroned and his brother is throned instead. In the second part of the work, the chronicles of that period are introduced, two of which are compared to the study work. The reason why these two chronicles are taken as basic is that the authors themselves of two works engaged in the battle and they wrote the facts every day. At the end of the work, the original text and transcript of the manuscript. Also, in order to comprehend the events better and make the history visualized, maps are added in an attachment part. Key Words : Mehmet IV, Siege of Vienna II, Kara Mustafa Pasha, Austria-Hungary, Ottoman Emprie and Austria.