2001 yılı sonrasında Karadeniz Bölgesinde uygulanan tarım ve sanayi içerikli kamu politikaları
Agriculture and industry public policies which has applied in the Black Sea Region after 2001.
  1. Tez No: 407618
  2. Yazar: HALİT LEVENT ORMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÖNÜL OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu, Kamu Politikaları, Karadeniz Bölgesi, Tarım Sektörü, Sanayi Sektörü, Public, Public Policy, Black Sea Region, Agricultural Sector, Industrial Sector
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
2001 yılı sonrasında Karadeniz Bölgesinde Uygulanan Tarım ve Sanayi İçerikli Kamu Politikaları başlıklı çalışmada, 2001 yılında tam olarak hayata geçirilen tarım reformları ile geliştirilen tarım politikalarının ve bölgelerin gelişmişlik düzeylerine göre belirlenen sanayi içerikli kamu politikalarının, geçmiş dönemlerle karşılaştırılarak değerlendirilmesi yapılmıştır. Karadeniz Bölgesi için belirlenen tarım politikaları, üreticilerin ürün ve fiyat mekanizmasına dolaylı müdahaleyi kapsayan, belli başlı ürünleri içeren, gelir desteği olarak adlandırılan, kamu politikalarını içermektedir. Bu sayede tarım sektörünün de gelir düzeyleri korunabilecek ve gıda ihtiyacı, sanayi için ham madde gibi ihtiyaçların giderilmesi, ayrıca tarımsal kalkınmaya desteğin de sürekliliği, sağlanmış olacaktır. Diğer taraftan ekonomik olarak büyümenin, sanayi sektörü açısından Karadeniz Bölgesi ile ilişkilendirilerek, sorunların, gerekli reformların, günümüze kadar olan süreç içerisinde ele alınması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to investigate the reforms of agriculture and industry policies in Turkey after 2001. Also a comparison had been done on public policies before and after 2001. Agriculture policies content in black sea region include goods and prices mechanism that subsume indirect intervention, income support which covers some products and public policies. By this way, policies can balance the income level of the agriculture sector. Also it can boost agricultural development by supporting raw materials for the industry. On the other hand, another aim is to show the effects of economics growth which is related to industrial sector on black sea region from past to today. Implemented policies on black sea region about industrial sector had examined by using GDP, immigration and social wealth dimensions.