Türkiye'deki mevduat bankalarının Camels performans analizi
Camels performance analysis of deposit banks in Turkey
  1. Tez No: 270931
  2. Yazar: MUSTAFA UYSAL
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. DR. AYKUT KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, CAMELS, Performans Endeksi, Banking, CAMELS, Performance Index
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bankalar bir ülkenin finansal sisteminin temel kurumlarındandır. Üstlendikleri görevler itibariyle ülke ekonomisinin sağlıklı çalışmasında büyük öneme sahiptirler. Dolayısıyla bu sektörde meydana gelebilecek olumsuzlukların hem finansal sektör hem de ülke ekonomisi açısından büyük sorunlar doğuracağı açıktır. Bundan dolayı özellikle bankaların denetimleri büyük önem taşımaktadır. Dünyada pek çok ülke bankacılık kuruluşlarının denetimi ve gözetimi için değişik sistemler geliştirmişlerdir.Bu çalışmada, Türkiye'deki Mevduat Bankacılık sektörü Performans Endeksi'nin hesaplanmasında CAMELS analizinin temel ölçütleri olarak belirlenen bileşenlerine ilişkin seçilen oranlar kullanılmaktadır. CAMELS değerlendirme sisteminin geleneksel yöntemi olan 1-5 arası ölçek kullanmak yerine, seçilen oranlar öncelikle ait oldukları bileşende endekse dönüştürülmekte, sonraki aşamada ise bu endekslerin ağırlıklı ortalamaları alınarak bileşik endeks hesaplanmaktadır. Her bir CAMELS bileşeni için hesaplanan bileşik endeksler yardımıyla 2005- 2008 yılı arasındaki dönemin performans değerlendirmesi gerek mevduat bankalarının genelinde gerekse gruplar bazında yapılmaktadır. Çalışmada analiz dönemi olarak 2005-2008 dönemlerinin seçilmesinde 2001 ekonomik krizi sonrası uygulanmaya başlanan bankacılık sektöründeki yeniden yapılanma programının 2005 yılında sona ermesi belirleyici olmuştur. Böylece, yeniden yapılanma süreci sonrası sektörün görünümü ortaya konmak istenmiştir. Böylelikle çalışmada kamu, özel yerli ve yabancı sermayeli bankaların CAMELS performans endeksleri ile bu endekslerde farklılıkların olup olmadığı yeniden yapılanma süreci sonrasında değerlendirilmiştir. Sonuç olarak CAMELS Değerlendirme Sistemi temelleri üzerine kurulan Bankacılık Sektörü Performans Endeksi olarak adlandırılan bu yaklaşımın mevduat bankacılık sektörünün geneli ve her bir banka grubunun gelişimini açıklayabildiği, erken uyarı amaçlı tüm kurumlarca kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Banks are the fundamental establishments of a finance system in a country. They have a great importance, working of a country economy substantially with their tasks. Consequently it is obvious that in this sector negations bring great problems to both finance sector and country economy. So especially bank examinations have a great importance. Many countries have improved different systems for controlling and observing the banking establishments.In this study for computing Performance Index of grading banking sector in Turkey, rates which are chosen about identified key criterion CAMELS analyze are used. Instead of using CAMELS Rating System traditional method between 1-5 rating, primarily selected rates are changed to index in their component, thereinafter composite index is calculated with taking weighted averages of these indexes. Performance evaluating of between 2005-2008 years term is performed both general of grading banks and groups with helping of each CAMELS component for computing composite indexes. In this study for choosing 2005-2008 terms as an analyze period, after 2001 economic crisis performing of which has started banking sector reconstructive program, has finished in 2005 is determinative for this case. Consequently in this study with CAMELS performance index of public, private, domestic and foreign capital banks, it is evaluated in these indexes whether there are differencies after reconstruction process. As a result this approach which is founded the basements of CAMELS Rating system as a name of Banking Sector Performance Index, it is thought that could explain general grading banking sector and development of each bank group and could be used by all establishments for early warning.