Milli Eğitim Bakanlığına bağlı işitme engelli ilköğretim okullarındaki müzik eğitiminde kullanılan yöntemler üzerine bir inceleme
An analyze on methotds used at pri̇mary schools for heari̇ i̇mpari̇ed students,whi̇ch are attached to the Mi̇ni̇stry of Nati̇onal Educati̇on
- Tez No: 407625
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HİLMİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: İşitme - İşitme Engeli – Müzik Eğitimi, Hearing - Handicap of Hearing – Musical Education
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada;“ Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı İşitme Engelliler İlköğretim Okullarındaki Müzik Eğitiminde Kullanılan Yöntemler Üzerine Bir İnceleme”konusu üzerine bir takım değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışmanın amacı; işitme engelli öğrencilere yönelik müzik eğitimi dersinde kullanılan yöntemlerin araştırılıp bir bütün halinde ortaya çıkarılması ve ulaşılan yöntemlerin düzeye uygun olarak kullanılmasıyla öğrencide nota, çalgı ve beğeni eğitimi alanında hedef davranışlar oluşturmaktır. Bu sayede; toplumun bir bireyi olarak işitme engelli çocuğun müzik eğitimi yoluyla insan ilişkilerini tanıması, birlikte başarma, güven duygusu kazanması ve gelişmesini sağlamaktır. Bu çalışma, işitme engelli ilköğretim okullarındaki müzik eğitiminde kullanılan yöntemlerin ortaya çıkarılması ve bu yöntemlerin ışığında daha kullanışlı yöntemlere ulaşma noktasında örnek teşkil etmesi açısından önem taşımaktadır. Bu çalışma sonucunda; işitme engelliler ilköğretim okullarında müzik eğitiminin, geliştirilen yöntemler ışığında ve bu yöntemlerin öğrencilerin düzeyine uygun eserlerde kullanılmasıyla, öğrenci - görme duyusu ve öğretmen birlikteliği ile başarılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
At this study some evalvations have been made on ' A Study of the Methods Used for Musical Education at Primary Schools of Hearing Handicapped Students, Which are Linked to the Ministry of National Education.' The Purpose of the study; To investigate all the methods totally used at music lessons for hearing – handicapped students; to use these methods in accordance with the level of the students; and s oto reach target behaviour of musical notes, intruments and education of esthetic sense at students; and to provide students with learning human relationship, within a group, winning and improwing the feeling of confidence through musical education. The study is important because it is a sample of finding out the methods used at musical education of hearing- handicapped students at primary schools, and through these methods it helps reaching to more useful methods. The Result of this Study; At schools of hearing – handicapped students, the methods used to maket he music lessons suitable to their purpose, are used with songs suitable to the level of the students, the seeing ability, and teachers.