Geleneksel halk müziği çalgılarından zurnanın tarihçesi,eğitsel ve öğretsel süreçleri
Educati̇onal process of zurna,whi̇ch i̇s a tradi̇ti̇onal folk musi̇c i̇nstrument
  1. Tez No: 407627
  2. Yazar: CAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERİYE KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihsel Süreç, Çalgı Eğitimi, Zurna, Historical Process, Instrument Training, Zurna
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Türk Halk Müziği gerek sözel gerek icrasal özellikleri bakımından zengin olup çalgısal alanda da çok geniş bir müzik kültürüne sahiptir. Günümüzde bu zenginliğin icra edildiği pek çok çalgı mevcut olup bu çalgılar hakkında kapsamlı araştırmalar bulunmamaktadır. Türk Halk Müziğinde bu çalgıların tarihsel süreçlerinin tam anlamıyla incelenememesi ve icrası konusunda da farklılıkların olması, birçok usta icracının her öğrenciye yetişememesi, çalgı eğitimine yönelik yazılı doküman bırakılamaması bu alandaki problemi oluşturmaktadır. Çalgı eğitiminin amacına ulaşılabilmesi için doğru ve etkili metotların uygulanması gerekir. Bu araştırma; Türk Halk Müziği çalgılarından yöresel özellikleri bakımından önemli bir yere sahip olan zurnanın tarihsel süreçlerini ortaya koyan eğitim ve öğretim tekniklerinin metodolojik bir şekilde ortaya konmasını içeren nitel bir araştırmadır. Bu araştırma kaynak tarama ve doküman analizi yöntemi ile araştırılmış olup; şu şekilde sonuçlandırılmıştır; geleneksel müziğimizde önemli yeri olan zurnanın tarihsel süreç içerisinde incelenmesi, icra ve eğitiminin doğru biçimde devam ettirilmesi ve gelecek kuşaklara tarihçesinin, eğitsel ve öğretsel süreçlerinin kültürel bir miras olarak aktarılmasını sağlaması bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Turkish Folk Music is a rich music considering its verbal and performance qualities and it also has a rich culturebin instrumental field. There are many instruments used in performing Turkish folk Music nowadays; however, there is no extensive researh about these instruments. The main problems are that there is no research about historical proces of the instruments, there are differences in performing, professional players do not have enough time for each student's education and there is no written documents for using in education. In instrument education, appropriate and effective methods should be used. This is a qualitative research of historical process and methodologic teaching techniques of zurna which has an important place among Turkish Folk Music instruments in terms of its local properties. In this research, source research and document analysis techniques are used. It is concluded as a result of this research that it is important to analyse the historical process of zurna, to perform it correctly and to leave its short history and teaching process to the next generations as a cultural heritage.