Türk halk müziği eserlerinin müzik öğretmenliği lisans programı kapsamındaki piyano öğretimi için düzenlenmesi
Arrangement of Turkish folk music for piano instruction in the undergraduate music education program
  1. Tez No: 983284
  2. Yazar: BURAK TÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ITIR ESKİOĞLU KAMCEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, Piyano, Türk halk müziği, Music education, Piano, Turkish folk music
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Türk Halk Müziği eserlerinin piyano öğretiminin farklı düzeylerine göre düzenlenmesi ve bu düzenlemelerin kullanılabilirliğine ilişkin akademisyen görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Kürdi, buselik, hüzzam ve eviç makamlarındaki dört türkü (Bülbülüm Altın Kafeste, Iğdır'ın Al Alması, İndim Havuz Başına, Sabahın Seherinde Ötüyor Kuşlar) Millî Eğitim Bakanlığı müzik ders kitaplarında da yer alması gözetilerek seçilmiştir. Düzenlemelerde temel alınan notalar en güvenilir kaynak olan TRT Türk Halk Müziği arşivinden alınmış; araştırmacı tarafından dört türkünün her biri dört öğretim düzeyine uygun olarak piyanoya uyarlanmış ve toplam 16 özgün düzenleme piyano öğretim repertuvarına kazandırılmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni ile gerçekleştirilmiştir. Bu modelin seçilmesinde, halk türkülerinin modern bir çalgı olan piyanoya uyarlanmasının özgünlük ve derinlik gerektirmesi ile her bir düzenlemenin birer“durum”olarak incelenebilmesi etkili olmuştur. Durum çalışması deseni, belirli olguların kendi bağlamı içinde derinlemesine incelenmesini gerektirdiğinden, çalışmada her bir düzenleme birer“durum”olarak ele alınmış ve seçilecek eserlerin hem makamsal hem pedagojik açıdan temsil gücü yüksek olması esas alınmıştır. Bu doğrultuda ölçütler, araştırmanın temel amacına hizmet edecek biçimde belirlenmiştir: makamsal yapının piyanoya aktarılabilirliği; form ve usul bakımından çeşitlilik; eğitsel açıdan öğretim çıktılarına uygunluk ve öğrenciler için tanıdıklık–popülerlik ölçütleri gözetilmiştir. Bu ölçütlerden ilki, halk müziği ezgilerinin armonik ve teknik olarak piyano diline dönüştürülebilmesini; ikincisi, öğretim sürecinde farklı ritmik ve biçimsel örnekler sunmayı; üçüncüsü, düzenlemelerin belirli öğretim düzeylerine pedagojik olarak uygunluğunu; dördüncüsü ise öğrencilerin güdülenmesini ve halk müziğiyle bağ kurmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yönüyle araştırma, materyal geliştirme yaklaşımıyla da örtüşmektedir. Veri toplama aracı olarak üç bölümlü ve 12 soruluk bir anket geliştirilmiştir. Anket; katılımcı özellikleri, genel görüşler, düzenlemelere yönelik değerlendirmeler ve açık uçlu sorulardan oluşmuş; nota örnekleri ve icra videoları QR kodlar aracılığıyla paylaşılmıştır. Çalışma grubunu, Türkiye'deki 33 üniversitenin müzik eğitimi anabilim dallarında görev yapan piyano eğitimi akademisyenleri oluşturmuştur. Hazırlanan anket 75 akademisyene gönderilmiş, 55'inden dönüş alınmıştır. Katılımcılar unvan ve deneyim süreleri bakımından çeşitlilik göstermekte olup, kıdemli öğretim üyelerinin ağırlığı dikkati çekmektedir. Veriler iki aşamada çözümlenmiştir. Açık uçlu sorulardan elde edilen nitel veriler içerik analizi yöntemiyle; çoktan seçmeli sorulardan elde edilen nicel veriler ise SPSS programı kullanılarak betimsel istatistikler (frekans ve yüzde dağılımları) ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar, yapılan düzenlemelerin katılımcılar tarafından olumlu değerlendirildiğini ve piyano öğretim süreçlerinde kullanılabilir nitelikte görüldüğünü ortaya koymuştur. Batı müziği kaynaklı tonal sistemin uzun süredir piyano eğitiminde baskın olduğu dikkate alındığında, bu çalışmada geliştirilen makamsal düzenlemeler, tonal anlayıştan farklı armonik ve melodik bir bakış açısı sunmaktadır. Ayrıca, makamsal yapıların piyano öğretimi repertuvarına kazandırılmasının öğrencilerin çalışma güdülenmesini artırabileceği, ulusal müzik dağarcığının daha etkin kullanılmasına katkı sağlayabileceği ve piyano öğretiminde uzun süredir hissedilen makamsal içerikli materyal eksikliğini gidermeye katkıda bulunabileceği belirlenmiştir. Çalışmanın, piyano eğitim-öğretimi alanında makamsal temelli yeni düzenlemelerin oluşturulmasına ve bu düzenlemelerin öğretim programlarında kullanılan materyaller arasına katılmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine academicians' views on the arrangements of Turkish Folk Music pieces for different levels of piano instruction and the usability of these arrangements. Four folk songs (Bülbülüm Altın Kafeste, Iğdır'ın Al Alması, İndim Havuz Başına, Sabahın Seherinde Ötüyor Kuşlar) in the kürdi, buselik, hüzzam, and eviç makams (makam: a system of melodic modes in Turkish classical and folk music) which are also included in the music textbooks of the Ministry of National Education of the Republic of Turkey, were selected. The notations used for the arrangements were taken from the TRT Turkish Folk Music archive, and each of the four songs was arranged for piano at four instructional levels by the researcher, resulting in a total of 16 original arrangements incorporated into the piano instruction repertoire. The study was conducted using the case study design, one of the qualitative research methods. The choice of this design was influenced by the fact that adapting folk songs to the piano, a modern instrument, requires originality and depth, and that each arrangement can be examined as an individual“case.”Since the case study design requires an in-depth examination of specific phenomena within their own context, each arrangement was handled as an individual case, and the selected pieces were required to have strong representational qualities both in terms of makam and pedagogy. Accordingly, the criteria were determined in line with the main purpose of the study: the transferability of the makam structure to the piano; diversity in terms of form and rhythmic patterns; pedagogical suitability in relation to instructional outcomes; and familiarity and popularity for students. The first of these criteria aimed to ensure the harmonic and technical adaptability of folk melodies to the piano, the second to offer rhythmic and formal diversity in the teaching process, the third to ensure pedagogical suitability for different instructional levels, and the fourth to enhance students' motivation and connection with folk music. In this respect, the study also overlaps with the material development approach. A structured questionnaire consisting of three sections and 12 questions was developed as the data collection tool. The questionnaire addressed participant characteristics, general opinions, evaluations of the arrangements, and open-ended questions; the arranged scores of the pieces and performance videos were shared via QR codes. The study group consisted of academicians specialized in the field of piano education in the departments of music education at 33 universities across Turkey. The questionnaire was sent to 75 academicians, and responses were received from 55. The participants varied in terms of academic rank and years of professional experience, with senior faculty members forming a significant proportion. The data were analyzed in two stages. Qualitative data from open-ended questions were evaluated using the content analysis method, while quantitative data from multiple-choice questions were analyzed with SPSS software using descriptive statistics (frequency and percentage distributions). The results and findings showed that the arrangements were considered successful and suitable for use in piano instruction processes. While Western piano repertoire is predominantly based on the tonal harmony system, this study focuses on makam-based (non-tonal) arrangements that differ fundamentally in their melodic and harmonic logic. Furthermore, incorporating makam-based structures into the piano instruction repertoire was found to enhance students' learning motivation, contribute to the more effective use of the national music repertoire, and help address the long-standing lack of makam-based materials in piano instruction. It is expected that this study may contribute to the development of new makam-based arrangements in piano instruction and to their inclusion among the materials used in instructional programs.