Ülkemizde flüt ve flüt eğitimi alanlarında yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi(1987-2014)
An analysis study of the flute and the flute training thesis in our country (1987/2014)
  1. Tez No: 407629
  2. Yazar: YUNUS YAPALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HİLMİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Flüt, Flüt Eğitimi, Lisansüstü Tezlerin Analizi, Flute, Flute Training, The Analysis of Graduate Theses
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma; ülkemizde flüt ve flüt eğitimi alanlarında yapılan lisan¬süstü tezlerinin sınıflandırılarak ortaya konulması amacıyla yapılmış, nitel araştırma yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı, durum belirlemeye yönelik betimsel bir çalışmadır. Yapılan çalışmada öncelikle insan ve sanat ilişkisi anlatılmış, üflemeli çalgılar ve araştırmaya konu olan yan flüt çalgısı hakkında yapısal bilgi ve tarihçe bilgilerine yer verilmiştir. Yurt içinde ve yurt dışında lisansüstü tez analizi yapılan lisansüstü çalışmalar araştırılmış, belirlenmiş olan problem cümlesi ve alt problemlere cevaplar aranmıştır. Flüt ve Flüt Eğitimi alanlarındaki lisansüstü eğitimin önemine değinilerek 1987 – 2014 yılları arasında Flüt ve Flüt Eğitimi alanlarında yapılan 81 adet lisansüstü tez ile ilgili detaylı incelemeler yapılmış ve veriler gruplandırılmıştır. Elde edilen veriler ışığında ülkemizde flüt ve flüt eğitimi alanlarında yapılan lisansüstü tezler; a) alanlarına, b) yıllara, c) tez türlerine, d) üniversite ve şehirlere, e) işlemiş olduğu müzik dönemleri ve ele alınan bestecilere, f) araştırmalarda kullanılmış olan yöntemlere yönelik sonuçlara ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında; a) flüt alanında yapılan lisansüstü çalışmalarda çoğunluğu % 84 oranı ile flüt eğitimi alanının oluşturduğu, b) flüt ile ilgili yapılan lisansüstü çalışmaların büyük çoğunluğunun %17,3'lük oranla 2010 yılında ve % 24,7 oranı ile Ankara'da yapıldığı, c) yüksek lisans tezlerinin %74,1'lik oranla çoğunlukta olduğu, d) en fazla çalışma yapılan üniversitenin % 19,8'lik oranla Gazi üniversitesi olduğu, e) yapılan lisansüstü çalışmalar incelendiğinde; %13,6 oranıyla en fazla çağdaş dönem ve çağdaş Türk flüt müziği döneminin işlendiği ve J. Sebastian Bach'ın % 19 işlenme oranı ile tezlerde en fazla konu edilen besteci olduğu, f) yapılan 81 lisansüstü çalışmasının kullanılmış olan yönteme göre dağılımına bakıldığında %93,8'inin betimsel, %6,2'sinin de deneysel çalışma yöntemini içerdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study, which is made to classify and present the graduate theses on flute and flute training in our country, through using qualitative research methods and techniques, and which is intended to determine a case. Within this study, first of all, the relationship between man and art is explained and then, constructional and historical information on wind instruments and the flute, which is the main subject to this research is given. The graduate studies analysing the graduate theses with in the country and abroad have been investigated; solutions to the determined problem sentence and inferior problems have been booked for. Referring to the importance of graduate education on flute and flute training, detailed research has been made on 81 graduate theses on flute and flute training, written between; 1987-2014 and the data has been classified. İn the light of the data obtained on theses written on flute and flute training in our country, conclusions about the following issues have been achieved: a) fields, b) years, c) types of theses, d) universities and cities, e) the musical period and composers dealed with, f) methods used within the research. The obtained conclusions have been interpretted. In the light of the data obtained throughout the research, the following conclusions have been achieved: a) with a percentage of 84 % the field of flute training forms the majority of graduate theses on flute, b) most of the theses written on flute were done in 2010 with a percentage of 17,3 % and most of them were done in Ankara with a percentage of 24,7 %, c) the graduate theses form the majority with a percentage of 74,1 % , d) most of the studies were made in Gazi University with a percentage of 19,8 %, e) when the graduate studies are examined; with a percentage of 13,6 % the contemporary period and contemporary Turkish flute musical period have been handled and with a percentage of 19 % J. Sebastian Bach has been the major composer to be dealed with. f) when the 81 graduate studies are examined according to the methods used, 93,8 % of them are seen to be descriptive whereas 6,2 5 of them are seen to be experimental.