Isparta şehrinde trafik kaynaklı gürültü kirliliği
Traffic related noise pollution in Isparta city
- Tez No: 407674
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, Gürültü Haritası, Gürültü Anketi, Isparta, Noise, Noise Map, Noise Survey, Isparta
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Gürültü, nüfus artışı ve kentleşme ile beraber gün geçtikçe insan sağlığı için özellikle büyükşehirlerde önemli bir tehdit haline gelen bir sorundur. Bu sorun birçok ülke, bölge ve ilimizde incelenmekte, gürültü kaynağı tespit çalışmaları yapılmakta ve önlenebilmesi adına öneriler sunulmaktadır. Bu çalışmanın amacı Isparta ilçe merkezinin trafik kaynaklı gürültü kirliliğinin kaynaklarını tespit etmek, çevresel gürültü ölçümlerini yapmak ve haritaların oluşturularak analiz, yorum ve değerlendirmelerini yapmaktır. Bu amaçla Ağustos 2014 - Aralık 2014 ayları arasında 117 noktada Testo-816 gürültü ölçüm cihazıyla, gündüz, akşam ve gece zaman dilimlerinde ölçümler yapılmıştır. Isparta'da yaşayanların gürültü farkındalığını belirlemek amacıyla da 386 kişiye anket çalışması yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda Isparta şehrinde en önemli gürültü kaynağının trafik gürültüsü olduğu, gürültü miktarının kentin merkezi kesimlerinde yüksek olduğu, dış mahallelerde ise gürültü seviyesinin çok yüksek olmadığı ve sınır değerleri geçmediği gözlenmiştir. Gürültü miktarı hava koşullarına, araçların hızına ve yolların durumuna göre farklılık göstermektedir. Isparta kentinde yaşayanların gürültü farkındalığı ise cinsiyet, yaş ve uzun yıllar yaşanılan idari birime göre değiştiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In time, along with increase in population and urbanisation, noise pollution has become a significant problem for human health particularly at metropolitan cities. Noise pollution problem has been examined in many countries, regions and provinces, studies have been made to determine noise sources and various recommendations have been provided to prevent it. Object of this study is to determine sources of traffic related noise pollution in Isparta city, carry out environmental noise measurements, create noise maps and analyse, interpret and evaluate them. With this purpose, noise measurements were carried out at different 117 places with sound level meter (Testo – 816) during daytime in evenings and at nights between the dates of August 2014 – December 2014. There is also a survey was conducted with 386 inhabitants of Isparta city to determine noise awareness. At the end of the study it was concluded that the most significant source of the noise was traffic related noise and noise level at downtown was higher when compared to the noise level experienced outskirts of the city and it was observed that the noise level at outskirts did not exceed the limit values. The noise level differs in accordance with weather conditions, speed of vehicles and road conditions. In addition, it is found that noise awareness of city inhabitants varies depending on sex, age and administrative units where people mostly live (Metropolis, Province, District and Village).