Isparta Şehri'nde uluslararası öğrencilerin kentsel mekân algısı
Sense of urban space of international students in Isparta
- Tez No: 426321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR TEMURÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal Coğrafya, Mekân Algısı, Zihin Haritası, Uluslararası Öğrenciler, Isparta, Behavioral Geography, Sense of Space, Cognitive Maps, International Students, Isparta
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, yükseköğretim amacı ile Isparta şehrinde bulunan uluslararası öğrencilerin kent içi mekânsal algılarını ve bu algılarının oluşmasında rol oynayan sebeplerin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda öğrencilere anket ve zihin haritası çalışması yapılmıştır. Yaş, cinsiyet, şehirde yaşanılan süre, öğrencilerin geldikleri ülkeler, eğitimlerine devam ettikleri bölüm ve programlar tamamlayıcı değişkenler olarak anket soruları arasında yer almaktadır. Anket kapsamı, katılımcıların genel ekonomik durumları, sosyal aktivite alışkanlıkları, yeme-içme ile ilgili mekân tercihleri, şehir içi ulaşım tercihleri gibi sorularla zenginleştirilmiştir. Ankete katılan öğrencilerden, kendilerine bazı nirengi noktaları ile birlikte verilen taslak harita üzerinde şehirde en iyi hatırladıkları yerleri işaretlemeleri istenmiştir. Anket formunda tanımlanmış 21 temel donatıya ek olarak eklemek istedikleri mekânsal donatılarla birlikte katılımcıların zihin haritaları elde edilmiştir. Anket, farklı bölümlerden ve farklı ülkelerden toplam 250 uluslararası öğrenciyle uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS 15 ile analiz edilmiştir. Zihin haritaları AcGIS10.2 ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand sense of urban spaces of international students who reside in Isparta. In addition, this study is investigate main spatial patterns that play crucial role in formation of their spatial perceptions. Age, gender, time spent in the city, home countries, their programs at the university were used as determinants in the survey questionnaire. The scope of survey enriched by the questions about economic condition, social activities, food preference and urban transportation types. At the end of survey, participants were given a draft map with several landmarks and they were asked to mark where they know through the main lines. There were 21 identified urban patterns in the survey form and participants were able to write additional spatial objects on their maps. Cognitive maps of student were obtained by this way. The survey was conducted with 250 international students from different departments and different countries. All datasanalized with SPSS 15. Cognitive maps evaluated on ArcGIS 10.2.