Granülosa hücre kültürü ile hücre deferansiyasyonu ve m1'deki miktarına bağlı olarak hormon tayini ve fertilizasyonunun incelenmesi
  1. Tez No: 40768
  2. Yazar: FEYHAN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ASIM CENANİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gronülosa cells, streoidogenic capacity, in vitro
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
28 ÖZET Bu çalışmada in-vitro fertilizasyon-embriyo transfer işlemlerin den elde edilen granulosa hücrelerinin steroidogenic kapasiteleri ile foli- kül sıvılarının Estradiol ve Progesteron düzeyleri in vitro olarak incelen miştir. 10 tane fertilize olmuş, 10 tane fertilize olmamış oosit taşıyan gra nulosa hücresi ele alındı. 2 saatlik granulosa hücre kültürleri Ham's F-10 mediumu + serum ortamında gerçekleştirildi. Hücrelerin salgıladıkları E2 ve P değerleri saptandı. Sonuçlar 106 hücre/ml olarak hesaplandı. Fertilizasyonu gerçekleştirebilen oositlere ait foliküler sıvıda E2 değerlerinin yüksek, P/E2 oranlarının ise fertilize olmayan oositlere kıyas la düşük olduğu bulundu. Fertilize olmayan oositlere ait granulosa hücrelerinde in vitro steroid sekresyonu ve P/E2 oranları fertilize olanlara oranla daha yüksek olduğu görülmüştür. Son sonuçlar oosit fertilizasyonu ile granulosa hücre steroidogenik kapasiteleri arasında yakın bir ilişki bulunduğunu ortaya koy muştur.
Özet (Çeviri)
29 SUMMARY in vitro steroidogenic capacity of granulosa cells aspirated from individual follicles during cycles of in vitro fertilization-embryo transfer was examined and compared among fertilizable (n=10) and non fertilizab- le (n= 10) oocytes. After 2 hours of culture in Ham's F-10 with serum granulosa cell estradiol and Progesterone production were studied. Follicular fluid from individual follicles in patients with fertili zable oocytes contained higher levels of E2 and lover P/E2 ratio compared to follicular fluid from patients with non fertilizable oocytes. In vitro stero id secretion and P/E2 ratio was higher in follicles with non fertilizable oocytes. These results suggest that steroidogenic capacity and P/E2 ratio of granulosa cells may also effect on oocyte fertilization.