Samsun yöresi mübadillerinde geleneksel dans kültürü
Traditional dance culture in samsun region emigrants
  1. Tez No: 407735
  2. Yazar: GÖKHAN BARUTCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ÖCAL ÖZBİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Halk Bilimi (Folklor), Ballet and Dance, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Mübadele, Samsun Mübadil Dansları, Geleneksel Dans, Karekod
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
“Samsun Yöresi Mübadillerinde Geleneksel Dans Kültürü”başlıklı araştırma konumuzda, öncelikle bu alanda yapılmış olan tarihi, siyasi, ekonomik, demografik ve kültürel literatüler taranarak yerli ve yabancı kaynaklar araştırılmış, konunun giriş bölümleri bu araştırmalar sonucun tarihi süreç ortaya konulmaya çalışılmıştır. Samsun yöresi mübadil derneklerinin ve bu derneklerin yönlendirmeleri sonucunda Samsun merkez ve ilçelerdeki Mübadil mahalle ve köyler tespit edilerek kaynak kişilere ulaşılmıştır. 1,2 ve 3. Kuşak mübadillerle yapılan röportajlar derlenmiş bunun yanında katılımlı ve katılımsız gözlem yöntemiyle merkez ve ilçelerdeki geleneksel mübadil düğün ve şenliklerine katılım sağlanarak çekimler yapılmıştır. Özellikle her yıl ilçe belediyeleri ve dernekler tarafından düzenlenen geleneksel etli kazan pilavı şenlikleri mübadil geleneğinin yaşatıldığı ve geleneksel dansların icra alanları olması sebebiyle, bu alanlarda katılımlar gerçekleştirilerek derleme ve röportajlar kayıt altına alınmış ve arşivlenmiştir. Büyük çoğunluğu mübadil yerleşimi olan Bafra ve Alaçam ilçelerine gidilerek Kültür Bakanlığı tarafından açılan ve mübadillerin somut kültürlerinin sergilendiği Alaçam Mübadele Müzesi gezilerek Alaçam ilçesi mübadilleri hakkında bilgi ve belgeler kayıt altına alınmıştır. Bafra ve Merkez Hacı İsmail Köyü (mahallesi) bulunan müzik ve geleneksel oyun icracıları ile yapılan röportajlarla geleneksel ortamda icra edilen danslar ve müzik icraları ile ilgili kayıtlar alınmış ve bu şekilde genel anlamda geleneksel mübadil oyunlarının yapısı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Yapılan tüm çalışmalar ve arşivlenmiş eski düğün, şenlik vb. kayıtlar tekrar incelenerek bilimsel yöntemlerle yazıya ve notaya aktarılmış, oyunların yapısal analizleri ve adım şekilleri, tür ve biçimsel özellikleri tespit edilerek sınıflandırılmıştır. Geleneksel sıralama içerisinde icra edilen mübadil dansları oluşum şekli açısında müzik-adım, ritim-müzik ve ritim-adım uyumları incelenmiştir. Özellikle icracıların ve ekip başının müzik ve ritim uyumu, oyunların geçişleri, geleneksel oyun formlarının tespiti yapılmış son aşamada ise oyunları geleneksel sıralaması belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
“Traditional Dance Culture in Samsun region Emigrants ”the entitled our research subjects, first date that have been made in this area, political, economic, age, gender, demographic and cultural literatürs are researched domestic and foreign sources, the introduction of the subject has tried to expose the historical process exchange is the result of this research. Samsun region of emigrant associations and associations as a result of referrals, Emigrants neighborhoods and villages in the district of Samsun centers were reached by resource persons identified. 1,2 and 3. Generation compiled interviews with emigrants, besides the participation and participant observation methods, The records are made, ensuring participation in a traditional emigrant wedding and festivity in centers and districts. Particularly, organized by the district municipalities and associations every year traditional meat gains rice festival that keeps the emigrant tradition and due to the enforcement areas of traditional dances, participation in these areas were recorded performing compilation and interviews and archived. The majority of the emigrants settlement, by visiting the Bafra and Alaçam district, opened by the Ministry of Culture and was visited Alaçam Exchange Museum, which displays the specific culture of the emigrants, about Alaçam of emigrants, information and documents were registered. Bafra and Central Haci Ismail village (neighborhood), music performers and traditional dances with interviews with performers, Central Demirci village, Taflan, Kutlukent etc. villages and towns wedding, dance and music performances related records that have been conducted in traditional areas and in this way has been studied to reveal the structure of traditional emigrant dance. All studies and archived old wedding, festivals and so on. records were transcribed and analyzed again note with scientific methods, structural analysis and step forms of dance, classified by determining the species and formal properties. Traditional rankings in performing of the emigrants dances, in terms of shape formation music-step, ritim- music and rhythm-step compliance were examined. In particular, music and rhythm harmony of the performers and the team leader, transition of the dance, made the determination of the traditional forms of the dance, in the final stages of the dance are determined the traditional sequence. Key Word: Exchange, Samsun Emigrants Dance, Traditional Dance, QR Code