Mükemmeliyetçilik algısı, yaşam amacı ve psikolojik iyi oluş ile akademik başarı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relation between perception of perfectionism, life goal and psychological well-being and academic success
- Tez No: 407753
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY ÖĞRETMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Psikolojik İyi Oluş, Yaşam Amaçları, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik, Academic Achievement, Psychological Well-being, Life Goals and Multidimensional Perfectionism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin akademik başarı düzeyleri psikolojik iyi oluş, yaşam amaçları ve mükemmeliyetçilik değişkenleri açısından incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2014-2015 yılında Ege Üniversitesi'nde öğretim gören 331 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak için Psikolojik İyi Oluş Ölçekleri (Cenkseven, 2004), Yaşam Amaçları Ölçeği (İlhan, 2009), Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (Oral, 1999) ve Akademik ve Demografik Bilgi Toplama Formu kullanılmıştır. Veriler hiyerarşik regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, psikolojik iyi oluş ve yaşam amaçları üniversite öğrencilerinin akademik başarı düzeylerinin anlamlı yordayıcıları olarak bulunmuştur. Diğer yandan çok boyutlu mükemmeliyetçilik değişkeni üniversite öğrencilerinin akademik başarı düzeylerinin anlamlı bir yordayıcısı olmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, academic achievement leves of college students, were examined in psychological well-being, life goals and multidimensional perfectionism. The sample of the study was consisted of 331 students in Ege University, in 2014-2015. While collecting data, Scales of Psychological Wellbeing (Cenkseven,2004), Scales of Life Goals (İlhan, 2009) Scales of Multidimensional Perfectionism (Oral, 1999), and Academic and Demographic Information Form which was developed by the researcher were used. Data was analyzed with hierarchical multiple regression analysis. Results of the study indicated that; both, psychological well-being and life goals were significant predictors of academic achievement. On the other hand, multidimensional perfectionism could not predict, significantly.