Medya arası gündem belirleme kuramı çerçevesinde Hürriyet ve Twitter üzerine bir çalışma
A study on Hurriyet and Twitter within the framework of intermedia agenda-setting
  1. Tez No: 407754
  2. Yazar: GİZEM MELEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA İÇİN AKÇALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Medya arası gündem belirleme, gündem belirleme, Hürriyet, Twitter, sosyal medya, Twitter etkisi, medya arası etki, karşılıklı gündem belirleme, Rozelle-Campbell taban hizası, çapraz zaman gecikmeli panel, Intermedia agenda-setting, agenda-setting, Hurriyet, Twitter, social media, Twitter influence, influence between media, bi-directional intermedia agenda-setting, Rozelle-Campbell Baseline, cross-lagged panel
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tezde Hürriyet Gazetesi'nin web sitesi (hurriyet.com.tr) ile Twitter arasında medya arası gündem belirleme ilişkisi araştırıldı. Yakın zamanda yapılan araştırmalara göre Twitter gibi sosyal ağ ve mikro-blog siteleri hızla büyükmektedir. Aynı zamanda bu değişen medya düzeninde gazetelerin ise kârlılık oranları düşmekte ve okuyucu kitlesi giderek daralmaktadır. Araştırmacılar son yıllarda ana akım medyanın eski gündem belirleme rolünü ciddi bir şekilde sorgulamaya başladılar. Buradan yola çıkarak bu tezde ana akım medya ile sosyal medya gündemleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı, eğer varsa da bu ilişkinin ne yönde olduğu araştırılacaktır. Türkiye'deki popüler söylemde sık sık Twitter'ın medya üzerinde doğrudan bir etkisi olduğuna vurgu yapılmaktadır. Bu açıdan bu çalışmada Twitter'ın gerçekten ana akım medyanın gündemini belirleme gücü olup olmadığı araştırılacaktır. Bu iki medya arasındaki ilişkiyi anlayabilmek için 13 tane hipotez kurulup test edilmiştir. Hipotezlere göre Hürriyet ve Twitter arasında yedi günlük bir süreçte hem günler arasında hem de her günün özelinde karşılıklı bir medya arası gündem belirleme etkisi olduğu varsayılmıştır. Öncelikle Pazar'dan Cumartesi'ye olmak üzere bir hafta boyunca sabah ve akşamları iki sefer her iki platformdan da veriler toplanmıştır. Daha sonra her iki medyada yapılan ön analiz doğrultusunda bir codebook oluşturulmuş ve bu codebook ile hem Hürriyet'e hem de Twitter'a ayrı ayrı içerik analizi yapılmıştır. Daha sonra hipotezlerde varsayılan ilişkiyi test etmek için Rozelle-Campbell taban hizası ile çapraz zaman gecikmeli panel kullanılmıştır. Sonuçlar her ne kadar Hürriyet ve Twitter arasında açık bir etkileşim olduğuna işaret etse de istatistiksel olarak bu iki medya arasında anlamlı ve net bir gündem belirleme etkisi olmadığını göstermiştir. Her iki medyada da en popüler ve en az popüler olan konuların örtüşmesi dikkat çekmiştir, ancak bu, aralarında bir gündem belirleme etkisi bulunduğu kanaatine varmak için yeterli olmamıştır. Sonuçta, ana akım medyanın eski gündem belirleme gücüne sahip olmadığı ve Twittter'ın da Türkiye'deki popüler söylemde ifade edildiği gibi bir gündem belirleme gücü olmadığı ortaya konmuştur. Tüm bunlara rağmen iki medya arasında bir etkileşimin olduğu da görmezden gelinememektedir. Bu açıdan bu çalışma Türkiye'de ana akım medya ile sosyal ağlar arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılması için bir altyapı hazırlamayı amaçlamıştır. Ayrıca bu tez, daha önce ABD'de ana akım medya ile sosyal ağlar arasında yapılmış benzer bir medya arası gündem belirleme çalışmasına da uluslararası bir boyut kazandırmıştır. Buna göre şimdilik haber medyası ile sosyal medya arasındaki ilişki uluslararası bağlamda benzer görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation analyzed the intermedia agenda-setting relationship between the online publication of Hurriyet (i.e., hurriyet.com.tr) and Twitter. According to recent researches, social networking sites and micro-blog services such as Twitter are growing rapidly. Concurrently, news media, particularly newspapers, have been on decline in terms of the profits, audience share etc. within the context of the changing media landscape. Many scholars have already been questioning the agenda-setting role of the mainstream news media. Therefore, this dissertation aims to find out whether there is a significant relationship between the mainstream media and the social media agendas as well as the direction of the influence if it exists. The popular discourse in Turkey suggests that Twitter has a direct influence on the news media agenda. To this end the dissertation seeks to determine if Twitter has an agenda-setting role on the mainstream news media. In order to find out the relationship between the news media and the social media, 13 hypotheses were formed and tested. The hypotheses argued that there is a bi-directional intermedia agenda-setting between Hurriyet and Twitter over the course of seven days for each day and between days. Firstly, data were collected twice per day, mornings and evenings (Sunday to Saturday). Then a codebook was created to be able to conduct two content analyses for each media. Once the content analyses were completed, cross-lagged panels with Rozelle-Campbell Baseline were used to examine the hypothesized relationship between media. Results revealed no major, statistical, intermedia agenda-setting relationship between the two media, there is still an apparent influence between Hurriyet and Twitter. Because the most popular and least popular issues generally overlapped between the media. It is concluded that while mainstream news media doesn't have the same strong agenda-setting role on public as it used to have, neither does Twitter have an agenda-setting role on the news agenda as well, as is suggested by popular discourse in Turkey. However, since the agenda of the both media are similar, it is impossible to overlook the influence of these media on one another. To this end this study aimed at providing a better understanding of the relationship between the mainstream media and the social networking sites in Turkey. This study also brings an international perspective to an intermedia agenda-setting research between the news media and the social media which was conducted in the US, that the relationship between the news media and social media are the same in an international context for the moment.