Kosova'lı Arnavut, Boşnak ve Türk ergenlerin şiddete karşı tutumlarının incelenmesi
Investigation of Kosova Albenian, Bosnian and Turk adolescents' attitudes toward violence
- Tez No: 407755
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZEKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şiddete yönelik tutum, Kosovalı Arnavut Boşnak Türk, etnik grup, ergenler, cinsiyet, Attitudes towards violence, Kosovo's Albanian Bosnian Turks, ethnic group, adolescents, gender
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada Kosova'da öğrenim gören üç etnik grup olan Arnavut, Boşnak ve Türk ergenlerin şiddete yönelik tutumları kültürel boyutuyla incelenmiştir. Araştırmanın amacı Kosova'da öğrenim gören Arnavut, Boşnak ve Türk ergenlerin şiddete yönelik tutumlarının, etnik grup, cinsiyet ve etnik grup ve cinsiyetin ortak etkilerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Veriler 2013-2014 eğitim öğretim yılı içerisinde, üç ayrı gruptan ayrı ayrı toplanmıştır. Araştırmanın örneklemi 300 Arnavut, 200 Boşnak, 200 Türk olmak üzere toplamda 700 ergenden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği”üç ayrı dile (Arnavutça, Boşnakça ve Türkçe) uyarlanmış ve söz konusu ölçek 5'li likert tipinde 24 maddeden oluşmaktadır. Araştırmanın bulguları, şiddete yönelik tutumların etnik gruplar arasında anlamlı bir fark gösterdiğini ve Arnavut etnik grubun diğer iki etnik gruba göre şiddeti daha çok onayladıklarını ortaya koyumaktadır. Ayrıca Boşnak ergenlerin Türk ergenlere göre şiddeti daha fazla onayladıkları görülmüştür. Bu araştırmada majör grup olan Arnavutların daha yüksek düzeyde şiddeti onaylamaları literatür ışığında tartışılmıştır. Bunun yanı sıra bulgular, yapılan diğer araştırma sonuçlarıyla benzer olarak, şiddete yönelik tutumlarda tüm etnik gruplarda erkek ergenlerin kız ergenlerine göre şiddete yönelik tutum puanlarının daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research investigates the attitudes towards violence of three ethnic groups in Kosovo and adolescents' cultural aspects. The aim is to investigate whether the attitude towards violence of Kosovo Albanian, Bosnian and Turk adolescents show a significant difference toward to the ethnic group, gender, and the interaction of common influences of ethnic group and gender effects. The sample of the research was gathered during the academic year of 2013-2014, separately from each ethnic group. From the Albanian ethnic group, a total of 300 adolescents, from the Bosnian ethnic group a total of 200 adolescents, and from the Turkish ethnic group a total of 200 adolescents, in total 700 adolescents participated in the research. For data collection the“Attitudes towards Violence”scale was adapted in the three languages (Albanian, Bosnian and Turkish) and the final version of the scale is formed by 24 items and 5 point Likert scale. The findings of the research showed a significant difference in between ethnic groups, where the Albanian ethnic group manifested more violent attitudes than the other two ethnic groups. In addition, it was found that Bosnian adolescents confirm more violent attitudes than Turkish adolescents. As being majority group, Albanians approved a higher level of violence and the situation was discussed by the findings of literature. The findings are similar to many other survey results, and were found a higher level of difference in attitudes towards violence by gender, where the male adolescents were in disadvantage than female adolescents in all three ethnic groups.