Obezitenin gazetelerde sunumu
Presentation of obesity in the newspapers
- Tez No: 407764
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Gazetecilik, Nutrition and Dietetics, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık iletişimi, sağlık haberciliği, obezite, beslenme, içerik analizi, Health communication, health journalism, obesity, nourishment, content analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada sağlık iletişimi bağlamında küresel bir halk sağlığı problemi olan obezitenin günlük yaygın gazetelerde nasıl sunulduğunun saptanması amaçlanmıştır. Çalışmada 2006 yılında İstanbul'da düzenlenen“Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Obezite ile Mücadele Bakanlar Konferansı”ndan öncesi ve sonrasında haberlerde obezitenin sunumundaki nitel ve nicel değişimler ana tema olmuştur. Bu kapsamda 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012 ve 2014 yıllarında Akşam, Güneş, Hürriyet, Milliyet, Posta, Sabah, Türkiye, Vatan ve Zaman gazetelerinden elde edilen 752 yazı içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmanın bulguları ışığında gazetelerin obezitenin nedenleri ve çözümlerinde obeziteyi bireysel bir sorun olarak ele aldıkları saptanmıştır. Obezitenin sonuçları noktasında ise biyolojik sonuçlar hâkim olmuştur. Yıllara göre ise yazılarda 2002 ve 2014 arasında düşüşler olmasına rağmen nicel bir artış tespit edilmiştir. Nitel olarak ise obezitenin sunumu kimi yıllar dışında değişmemiştir. Başka bir ifadeyle“Avrupa Obezite ile Mücadele Bakanlar Konferansı”öncesinde ve sonrasında obezite gazete haberlerinde daha çok“bireyselleştirilmiş bir sağlık problemi”olarak sunulmuştur. Sistemik unsurlar ise arka planda kalmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how obesity, which is an international public health issue, is presented on daily newspapers and whether there are any quantitative and qualitative changes in the obesity news before and after“World Health Organization European Ministerial Conference on Counteracting Obesity”, which was held at Istanbul in 2006. Within this framework, 752 articles published in Akşam, Güneş, Hürriyet, Milliyet, Posta, Sabah, Türkiye, Vatan and Zaman newspapers on the years 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014 and 2014 are analyzed via content analysis method. Findings show that newspapers present obesity as an individualistic issue in relation to cause and solution of obesity. Consequences of obesity presented in the newspapers are mostly biological. Also, according to results of this study, although some decreases between 2002 and 2014, the number of articles published increased by years. Qualitatively, presentation of obesity are not changed except from certain years. In other words, presentation of obesity is mostly an individualized health issue before and after“WHO European Ministerial Conference on Counteracting Obesity”in the newspapers. Systemic factors are kept in the background in the news.