2000'li yılların politik ikliminde Türk sineması
Turkish cinema in 2000's political environment
  1. Tez No: 407787
  2. Yazar: ÇAĞRI YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN ULUYAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İdeoloji, Merkez-Çevre, Alan, Sermaye, Türk sineması, Ideology, Center-Periphery, Field, Capital, Turkish cinema
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışma, 2000'li yılların politik ikliminde Türkiye'de ortaya çıkan ekonomik, kültürel ve sosyal gelişmelerin, ideoloji bağlamında, Türk sinemasına nasıl yansıdığını ortaya koymaktadır. Buna göre, 2000'lerde uygulanan politikaların getirisi olarak Türk toplumunun deneyimlediği değişimlerin ve gelişmelerin söz konusu yıllarda üretilen filmler arasından seçilmiş Türk film örneklerinde ne şekilde karşılık bulduğuna odaklanılmıştır. Yapılan alan çalışmaları ile 2000'li yıllar Türkiye iç politikasındaki erk çatışmaları Şerif Mardin'in ortaya koyduğu“merkez-çevre”kavramları ışığında açıklanmış, Fransız toplumbilimci Pierre Bourdieu'nün“alan”ve“sermaye”kavramları ile yaşanan gelişmeler tartışılmıştır. Çok sayıda filmin üretildiği 2000'lerde örnekleme alınan filmler, filmin yönetmenlerinin ilk filmleri olmasına bağlı olarak amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Bulgular ve Yorum kısmında ise örnekleme alınan Çekmeköy Underground, Zerre, Babamın Sesi, Zenne ve Çoğunluk filmlerinde Bourdieu'nün üç sermaye tipi olarak ortaya koyduğu“ekonomik”,“kültürel”ve“sosyal”sermayeler ışığında, ideolojik ve sosyolojik eleştiri yöntemleri kullanılarak 2000'deki gelişmelerin izleri seçilen filmlerde aranmıştır.
Özet (Çeviri)
This study presents how the emerging economic, cultural and social developments in 2000's political environment in Turkey reflect on 2000's Turkish cinema in the context of ideology. Accordingly, it is focused how changes and developments of 2000's policies experienced by the Turkish society correspond to Turkish film examples selected out of those made in the same years. With the related field work, power conflict in the domestic politics of Turkey in 2000's is clarified referring to the concepts of“center”and“periphery”put forth by Şerif Mardin, and with French sociologist Pierre Bourdieu's concepts of“field”and“capital”, current developments and affairs are discussed. Films selected out of a great number of films made in 2000's in Turkey are included into sampling by purposive sampling technique according to the fact that they should be directors' debut. In Findings and Comments, tracks of 2000's developments are kept through the films Çekmeköy Underground, Zerre, Babamın Sesi, Zenne ve Çoğunluk included into sampling applying to the ideological and sociological discourse analyses under the light of Bourdieu's three capital forms,“economic”,“cultural”and“social”.