The relationship between emotional intelligence and somatic complaints: Mediator role of coping strategies
Duygusal zeka ile somatik şikayetler arasındaki ilişki: Başa çıkma tarzlarının aracı rolü
- Tez No: 407821
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM ANLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Somatik Şikayetler, Başaçıkma Tarzları, Başaçıkma Stratejileri, Emotional Intelligence, Somatic Complaints, Coping Styles, Coping Strategies
 - Yıl: 2015
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, Duygusal Zeka Özellikleri, Somatik Şikayetler ve Başaçıkma Tarzları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu çalışmanın diğer bir amacı ise, başa çıkma tarzlarının Duygusal Zeka (DZ) ile Somatik Şikayetler arasındaki ilişkideki aracı rolünün olup olmadığını araştırmaktır. Bu araştırma ayrıca, cinsiyet, eğitim seviyesi, medeni durum, çalışma durumu, algılanan gelir durumu ve yaşanılan yer gibi sosyo-demografik özelliklerin Duygusal Zeka, Somatik Şikayetler ve Başaçıkma Tarzlarına etkisini göstermektedir. Çalışmanın bu amaçlarına ulaşmak için, 18 yaş üzeri 197 kadın ve 119 erkek katılımcıdan veri toplanmıştır. Veri toplama işlemi özbildirim ölçekleri ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, duygusal zeka somatik şikayetler ile anlamlı ve negatif yönde ilişkilidir. Duygusal Zekanın beş temel alt boyutu açısından, düşük Uyumluluk, Stres Denetimi, Kişisel yetenekler, ve Genel ruh durumu anlamlı olarak yüksek somatik şikayetlerle ilişkilidir. Ayrıca, duygusal zeka problem odaklı ve duygu odaklı başaçıkma stratejisi kullanımı ile anlamlı ve pozitif yönde ilişkilidir. Bunların yanında, somatik şikayetler, duygu odaklı ve direk olmayan başaçıkma: sosyal destek arama ile anlamlı olarak ilişkili bulunmazken, problem odaklı başaçıkma ile anlamlı ve negatif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca, toplam duygusal zeka, Uyumluluk ve Stres Denetimi alt boyutları ve başa çıkma tarzlarından problem odaklı başaçıkma somatik şikayetleri anlamlı olarak yordadığı bulunmuştur. Araştırma sonuçları problem odaklı başaçıkmanın duygusal zeka ve somatik şikayetler arasındaki ilişkiyi mediate etmediğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, somatik şikayetler ve direk olmayan başaçıkma açısından anlamlı cinsiyet farklılıkları bulunmuştur. Kadınlar erkeklere kıyasla anlamlı bir şekilde daha fazla somatik şikayetler belirtmekte ve ayrıca kadınlar anlamlı bir şekilde erkeklerden daha fazla direk olmayan başa çıkma tarzı kullanmaktadırlar. Çalışmanın sonuçları, sınırılılıkları, klinik anlamdaki uygulamaları ve gelecek çalışmalar için öneriler literatür doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The current study investigated the relationship among Emotional Intelligence as a trait, Somatic Complaints, and Coping Strategies. Examining the presence of mediator role of coping styles on the relationship between Emotional Intelligence and Somatic Complaints was another aim of the current study. This work also showed the effects of demographic variables; gender, education level, marital status, employment status, perception of income and hometown on Emotional Intelligence, Somatic Complaints and Coping Styles. Based on these aims, the study was conducted with 197 women and 119 men aged older than 18. The data were collected through self-report questionnaires. According to the results, emotional intelligence (EI) was negatively correlated with somatic complaints. In terms of the five composite factors of EI, less Adaptability, Stress Management, Intra-personal traits, and General Mood were significantly associated with more somatic complaints. The results also indicated that EI was positively correlated with problem-focused coping and emotion-focused coping strategies. Besides, somatic complaints were negatively associated with problem-focused coping while no significant association was found between emotion-focused and indirect coping: seeking social support and somatic complaints. Also, overall emotional intelligence, Adaptability and Stress Management Subscales of EI and problem-oriented coping style were found to be as significant predictors of somatic complaints. Furthermore, the results revealed that PFC did not mediate the relationship between overall emotional intelligence and somatic complaints. In addition, significant gender difference was found in terms of somatic complaints and indirect coping style. Women reported significantly more somatic complaints and also used significantly more indirect coping style compared to men did. Results, limitations, clinical implications of the study and directions for future studies were discussed in the light of the literature.