Emniyet teşkilatında lider profilinin incelenmesi
Police investigation of the leader profile
  1. Tez No: 407822
  2. Yazar: ŞERMİN YANAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL HALEFŞAN SÜMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Kamu Sektöründe Lider, Polis Teşkilatı, Leadership, Leaders in the Public Sector, Police Department
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Sosyal Bilimciler tarafından üzerinde ilgiyle durulan lider ve liderlik kavramı, kamu kurumlarında ve özel işletmelerde olduğu kadar toplumsal alanda da her geçen gün daha fazla önemini hissettirmektedir. Tezin ilk bölümü literatür çalışmasına ayrılmıştır. İlk bölümde literatürde yer alan lider ve liderliğin tanımı yapılmış ve bu alanda geçmişte bu kavramlar üzerinde yapılan önemli çalışmalardan bahsedilmiştir. Liderlik çeşitleri hakkında bilgi verilerek, literatürde yer alan çalışmalar doğrultusunda genel olarak lider profili ile özelde ve kamu sektöründe lider profili çıkartılmıştır. Daha sonra Türk kamu sektöründeki lider profili çıkartılarak polis teşkilatında lider profili boyutlarına yönelik hazırlık yapılmıştır. İkinci bölüm uygulamaya yöneliktir. Bu bölümde Türk polis teşkilatında lider profili çıkartılmış ve Türk kamu sektöründe uzun yıllar görev yapmış olan İçişleri eski bakanı Sayın Mehmet AĞAR'la liderlik kavramı ve kamu sektöründe liderlik üzerine bir görüşme yapılmış, alınan cevaplar doğrultusunda kamu sektöründeki lider profili hakkında örneklendirme yapılmaya çalışılmıştır. Teorik lider profili ile Sayın Ağar'ın çizdiği profil, sonuç bölümünde karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Leader and leadership concept which is interestingly investigated by social scientist also gaining importance in public institutions and private sector as well as in social arena. In this thesis first division is allocated for literature topics. In the first division several leader and leadership concepts are defined and recent researches are compiled. Significant information concerning leadership is provided and according to the information collected from literature new public leader profile is described and public leader definition is provided. After having public sector leader profile definition, police work leadership is defined by its dimensions. Second division of the thesis is about practical research. In this division an interview with a well-known policeman leader Mr. Mehmet Ağar is achieved. The aim of the interview was both to compare leadership dimensions theoretically formulated in the first division with a practical leader, and also gain new leadership dimensions in order to develop the model. Conclusion division provides us comparison of theoretical leadership profile and the practical one.