The relationship between safety climate and leadership style
İklim ve liderlık tarzı arasındaki ilişki
- Tez No: 407846
- Danışmanlar: DR. İBRAHİM AYHAN TON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği – İklim Güvenliği - Güvenlik Kültürü - Liderlik Stil, Occupational Health and Safety - Safety Climate - Safety Culture - Leadership Style
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Sağlık sektörü, iş kazaları ve hastalıklarının yüksek düzeyde yaşandığı riskli sektörlerden biridir. İş güvenliği ortamı (safety climate) algısı, hasta güvenliğinin yanı sıra bakım verenlerin sağlığı üzerinde de etkili bir faktör olarak ortaya çıkmıştır. İş güvenliği ortamı algılamaları ve liderlik tarzı arasındaki bağlantıyı gösteren önemli kanıtlar mevcuttur. Güvenlik ortamı ölçümü üzerine geniş bir küresel çaba sarf edilmiştir. Ancak İran'da belirtilen konuda sınırlı miktarda araştırma yapılmıştır. Bu çalışmanın orijinal olmasının nedeni iki farklı yöntemi“İskandinavya İş Güvenliği Ortamı Anketi (NOSACQ-50) ve Çok Faktörlü Liderlik Anketi (MLQ-5X)”kullanması, ilaveten iş güvenliği ortamı algılamaları ve liderlik tarzını İran'da İmam Rıza Hastanesinde ölçmesidir. Araştırma bulguları, dönüştürücü liderlik tarzının iş güvenliği ortamı algılamalarıyla anlamlı ve olumlu korelasyona sahip olduğunu göstermiştir. Etkileşimci liderlik tarzı iş güvenliği ortamı algılamalarıyla olumlu ve anlamlı bir ilişkiye sahip görünmektedir. Ancak, dönüştürücü liderlik tarzı ve iş güvenliği ortamı arasındaki korelasyon büyüklüğü, etkileşimci liderlik tarzı ve iş güvenliği ortamı arasındaki ilişkinin büyüklüğünden daha güçlüdür. Buna karşılık laissez faire liderlik tarzı ve iş güvenliği ortamı algıları arasında anlamlı ama negatif korelasyon gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The health care field is one of the most risky sectors due to the high level of occupational accidents and diseases. Safety Climate has emerged as an effective factor on patient safety as well as caregivers' well-being. A considerable amount of evidence shows the linkage between Safety Climate and Leadership Style. There has been an extensive global effort on Safety Climate measurement. However, Iran has had a limited amount of research on the mentioned subject. This study can be considered as original, because it employed two different tools, Nordic Occupational Safety Climate Questionnaire (NOSACQ-50) and Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ-5X), but also because it is the first study to measure the relationship between Safety Climate perceptions and Leadership Style in Imam Reza Hospital in Iran. According to the findings, Transformational Leadership Style was the most widely observed Leadership Style. It also had the most significant and positive correlation with Safety Climate perceptions. Transactional Leadership Style had also a positive and significant correlation with Safety Climate perceptions. However, the magnitude of the correlation between Transformational Leadership Style and Safety Climate was stronger than the magnitude of the correlation between Transactional Leadership Style and Safety Climate. On the contrary, a significant but negative correlation between Laissez Faire Leadership Style and Safety Climate perceptions was observed.