Mandibula fraktürlerinin 64 kesit multidedektör bilgisayarlı tomografi ile retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective analysis of mandibular fracture with 64 slice multidetector computed tomography
  1. Tez No: 408151
  2. Yazar: HAKAN YERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ BAYAROĞULLARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibula kırığı, MDCT, Lindahl sınıflaması, Mandible fractures, MDCT, Lindahl classification
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Mandibula Fraktürlerinin 64-Kesit Multidedektör BT bile değerlendilmesi ve kırıkların sınıflandırılması Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2010-2015 yıllarında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesine başvuru yapmış ve Multidedektör Bilgisayarlı Tomografi ile çekimi yapılan mandibula fraktürü saptanan 186 hasta değerlendirmeye alınmıştır. Hastaların yaşı, cinsiyeti, travma etyolojileri, mandibula kırıklarının lokalizyonu ve sınıflandırılması yapılmıştır. Kondil kırığı olan 77 hastada Lindahl sınıflaması kullanılarak ayrı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Retrospektif değerlendirilen 186 hastanın 163'ü erkek (%87.6), 23'ü kadın (%12.4) idi. Erkeklerde en sık trafik kazalarına (%41.7) bağlı, kadınlarda ise en sık düşmeye bağlı (%34.7) mandibula kırığı izlenmiştir. Hastalarda en sık korpus (%30) kırığı, ikinci sıklıkla kondil (%26.5 ) kırığı saptanmıştır. Mandibula kırığı olan hastalarda en sık etyolojik faktör olarak trafik kazaları (%39.6) , ikinci sıklıkta savaş yaralanmaları (%25.9) ve üçüncü sıklıkta düşmeler (20.6) bulunmuştur. 18 yaş altı bireylerde en sık kondil kırıkları (%37.5), 18 yaş üstü erişkin popülasyonda en sık korpus kırıkları (%31.4) izlenmiştir. Toplam 77 hastada kondil kırığı izlenmiş olup bunlarda 18 hasta bilateral kondil kırığı mevcuttu. Lindahl sınıflamasına göre en sık kondil kırığı lineer kırık (% 25), ikinci sıklıkta laterale deplase (%19) kırık görülmüştür.Sonuçlar: Mandibula kırığı olan hastalarda en çok korpus kırığı, ikinci sıkılıkta kondil kırığı izlenmiştir. Çalışmamızda toplamda korpus kırıklarının birinci sırada yer almasının nedeni savaş yaralanması gibi yüksek enerjili travmalarda korpus kırıklarının sık görülmesidir. Çocuk yaş grubunda en sık kondil kırıkları, erişkinlerde en sık korpus kırıkları izlenmiştir. En sık kondil kırıkları sırasıyla lineer kırık ve lateral deplase kırık olarak bulunmuştur. Mandibula kırıkları trafik kazalarında ve erkek populasyonunda daha çok izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim : The purpose of this study was to assess and classify mandibular fractures with 64-Slice Multidetector CT Methods: 186 patients referred to Hatay MKU Training and Research Hospital and diagnosed with mandibular fracture using MDCT were evaluated. Age and sex of patients, etiology of trauma, location and classification of mandibular fracture were identified. 77 patients who had condylar fractures of the mandible were assessed seperately according to Lindahl classification. Results: 186 patients consisting of 163 males (87,6%) and 23 females (12,4%) were evaluated retrospectively. Among males, traffic accidents (41,7%) were the most common cause of the mandibular fractures, while mandibular fractures due to falls (34,7%) were the most common among females. As for the location of the mandibular fractures; body fractures (30%) were the most common followed by condylar fractures (26,5%). Among patients with mandibular fractures, the most common etiological factor was found to be traffic accidents (39,6%). A total of 77 patients were noted to have condylar fractures. The most common condylar fracture according to Lindahl classification was found to be lineer (25%), followed by laterally displaced fractures (19%). Conclusion: Among patients with mandibular fractures, body fractures were the most common and condylar fractures were the second most common. For children population, condylar fractures were found to be most common; as for adults, body fractures were found to be most common. Most common condylar fractures were lineer fracture, laterally displaced fracture, respectively. Mandibular fractures were found to be more common in traffic accidents and male population.