Mastektomi sonrası ertelenmiş eş zamanlı meme onarımında radyoterapinin onarım başarısı ve kozmetik sonuçlar üzerine etkileri
- Tez No: 408178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ÇELET ÖZDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme, Rekonstrüksiyon, Kanser, Mastektomi, Breast, Reconstruction, Cancer, Mastectomy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Meme kanseri, kadınlarda melanoma dışı deri kanserlerinden sonra en sık görülen kanser (%23) olup kadınlarda kanserden ölümlerin %14'ü ile akciğer kanserinden sonra ikinci sırada gelmektedir.Günümüzde meme kanseri tedavisinde multidisipliner yaklaşımın gerekliliği kabul edilmiştir. Literatürde,eş zamanlı onarımın adjuvan tedaviler ile birlikte yürütülmesi ile ilgili optimum protokol üzerinde bir görüş birliği yoktur. Bu çalışmada, meme kanseri nedeniyle, kliniğimiz protokolüne uygun olarak ertelenmiş eş zamanlı onarım prensibi ile tedavi görmüş hastalarda, radyoterapinin, onarım başarısı ve kozmetik sonuçlar üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık. Ocak 2007-Ocak 2013 yılları arasında, 84 meme kanserli hastada 96 mastektomiyi takiben ertelenmiş eş zamanlı onarım protokolüne göre meme rekonstrüksiyonu yapılmıştır. Hastaların demografik verileri,adjuvan tedaviler, onarıma bağlı komplikasyonlar ve kalıcı onarım yöntemleri retrospektif olarak incelenmiştir. Onarım başarısı, ikinci seans onarımın tamamlanmasından en erken 6 ay sonra, bağımsız bir cerrah tarafından yapılan gözlem ile değerlendirildi.İmplant /doku genişletici kayıp oranları ile minör ve major komplikasyon oranları açısından mastektomi sonrası radyoterapi alan ve almayan olgular arasında anlamlı fark bulunamamıştır(implant/eksekspander kayıp oranları: RT(-); 14.3% vs. RT (+); 15%; p=0.92 ve komplikasyon oranları ; (RT(-); 21.4% vs. RT(+); 22.5%; p=0.90). RT alan ve almayan gruplar, kalıcı onarımın tipine göre kendi aralarında değerlendirildi. Değerlendirmeye göre, implant ile onarım yapılan hasta grubundaki estetik sonuçlar, RT alan ve almayanlar arasında istatistiksel anlamlı ölçüde farklı bulundu (ki-kare, p0.05). Sonuç olarak serimizde, mastektomi ile eş zamanlı meme rekonstrüksiyonu ve sonrasında kemoterapi ve/veya radyoterapi alan hastalarda komplikasyon ve implant/ekspander kayıpları kabul edilebilir düzeylerdedir. Ertelenmiş eş zamanlı yaklaşımla, orjinal deri zarfının korunabildiği olgularda, kalıcı onarımı özdoku nakilleri ile yapmak, ya da kalıcı implanta değişim sırasında yağ greftleri ile cebi desteklemek,kozmetik açıdan radyoterapi almayan olgularla karşılaştırılabilir düzeyde başarılı sonuçlar doğrurabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common cancer after nonmelanoma skin cancers occurring in women(%23),and the second cause of cancer related death after lung cancer(%14). Today, multidisciplinary team approach is the mainstay treatment in breast cancer therapy. However, there is no consensus over the timing and optimum protocol of immediate breast reconstruction concurrently held with adjuvant therapies. In this study, we evaluated the effects of radiotherapy on early complication rates and late cosmetic success, in a group of breast cancer patients treated in our clinic with a modifi ed delayed immediate reconstruction protocol. Between 2007 January and 2013 January ninety-six mastectomies in 84 consecutive patients who were referred to our clinic with the diagnosis of breast cancer and underwent immediate breast reconstruction with implant/expander were analyzed retrospectively. Patient's demographic data, complications,and implant/expander loss rates were examined. Cosmetic results were assessed at least 6 six months after completion of fi nal reconstruction by an independent surgeon. No signifi cant difference could be found in implant/expander loss rates and minor&major complication rates between mastectomies with or without radiotherapy (implant/TE loss rates: RT (-); 14.3% vs. RT (+); 15%; p=0.92 and complication rates; (RT (-); 21.4% vs. RT (+); 22.5%; p=0.90; respectively). Major complications included implant/expander loss in 14 mastectomies (14.6%) due to either infection (n=6) or prosthesis extrusion following radiotherapy (n=3). Results of esthethic evaluation of fi nal implant reconstruction revealed siginifi cantly better results in the nonirradiated group than the irradiated group (p0.05). Our results show that early complication and implant/expander loss rates seem to be in acceptable ranges in patients undergoing mastectomy with immediate breast reconstruction receiving adjuvant chemotherapy and/or radiotherapy. By utilizing the delayed immediate breast reconstruction approach which enables preservation of the native breast envelope, successful results can be achieved in the settting of post mastectomy radiotherapy as long as the fi nal reconstruction enhanced by the use of fl aps, or fat grafting along with implants.