Gastrointestinal sistem şikayeti olan hastalarda reflü özofajit sıklığı ve helicobacter pylori ile ilişkisinin incelenmesi
İnvestigation of reflux esophagitis frequency and relationship with helicobacter pylori in patients with gastrointestinal system complaints
- Tez No: 687414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN İLYAS ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Gastroözofageal reflü hastalığı, Reflü özofajit, Endoskopi, Helicobacter pylori, Evre, Gastroesophageal reflux disease, Reflux esophagitis, Endoscopy, Helicobacter Pylori, Grade
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) göğüste yanma ve asit regürjitasyonu gibi semptomlar ile birlikte olan, özofagusta mukozal hasarın (eroziv) eşlik ettiği veya endoskopik hasar olmadan (non-eroziv) gelişen bir hastalıktır. Helicobacter pylori'nin reflü özofajit patogenezindeki rolü ile ilgili çok sayıda çalışma mevcuttur ve ikisinin arasındaki ilişki net değildir. Yapılan bazı çalışmalarda reflü özofajit gelişiminde H.pylori'nin koruyucu rolü olduğu, bazı çalışmalarda ise rolü olmadığı tespit edilmiştir. Çalışmamızın amacı endoskopi yapılan hastalarda reflü özofajit sıklığını saptamak ve H.pylori enfeksiyonu ile ilişkisini değerlendirmektir. Retrospektif, tek merkezli olan bu çalışma üçüncü basamak bir hastanede gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız; 1 Ocak 2020 ile 31 Ağustos 2020 tarihleri arasında, Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endoskopi ünitesinde özofago-gastro-duodenoskopi (ÖGD) yapılmış ve H.pylori için antrum-korpus biyopsisi alınan 18 yaşından büyük tüm yetişkin hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya dahil edilen 660 hastanın ortalama yaşı 45.4 ± 16.4 yıldı (18-89 yaş aralığında). Hastaların %52.6'ı erkek (n=347), %47.4'ü (n=313) kadındı. %12.7'sinde (n:84) reflü özofajit tespit edildi. Reflü özofajit bulunanların % 82.1'i evre A, % 10.7'si evre B, % 4.8'i evre C ve % 2.4'ü evre D olarak tespit edildi. Toplam Helicobacter pylori pozitiflik oranı %63 (n:416) olarak tespit edildi. Yaş arttıkça (80-89 yaş grubu hariç) Helicobacter pylori oranının azaldığı saptandı. Reflü özofajit ve Helicobacter pylori arasında anlamlı ilişki bulunamadı. Sonuç olarak; H.pylori pozitif ve negatif hastalar arasında reflü özofajit görülme sıklığı açısından anlamlı bir ilişki bulunamamakla birlikte bu konuda daha fazla sayıda hasta ile birlikte prospektif çalışmaların faydalı olabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Gastroesophageal reflux disease is a disease that develops with symptoms such as heartburn and acid regurgitation, accompanied by mucosal damage (erosive) in the esophagus or without endoscopic damage (non-erosive). There are many studies on the role of H. pylori in the pathogenesis of reflux esophagitis and the relationship between the two is unclear. It has been determined that H.pylori has a protective role in the development of reflux esophagitis in some studies, but not in some studies. The aim of our study is to determine the frequency of reflux esophagitis in patients undergoing endoscopy and to evaluate its relationship with H.pylori infection. This retrospective, single-center study was conducted in a tertiary hospital. Our study; esophago-gastro-duodenoscopy was performed in the Adiyaman University Training and Research Hospital Endoscopy unit between January 1 2020 and August 31 2020 and it was performed on all adult patients older than 18 years of age who had an antrum-corpus biopsy for H.pylori. The mean age of the 660 patients included in the study was 45.4 ± 16.4 years (range 18-89). 52.6% of the patients were male (n = 347), 47.4% (n = 313) were female. Reflux esophagitis was detected in 12.7% (n: 84). Of those with reflux esophagitis, 82.1% was stage A, 10.7% was stage B, 4.8% was stage C and 2.4% was stage D. Total Helicobacter pylori positivity rate was 63% (n: 416). Helicobacter pylori ratio was found to decrease with increasing age (excluding the 80-89 age group). No significant relationship was found between reflux esophagitis and Helicobacter pylori. As a result; Although there is no significant relationship between H.pylori positive and negative patients in terms of the incidence of reflux esophagitis, we think that prospective studies with more patients on this subject may be useful.