Koroner arter hastalığı nedeni ile kardiyovasküler cerrahi uygulanan hastalarda gelişen enfeksiyonların mikrobiyolojik açıdan değerlendirilmesi
Microbiologic evaluation of infections after cardiovascular surgery in coronary arter disease patients
- Tez No: 408241
- Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN KARSLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler cerrahi, enfeksiyon ve bypass, Cardiovascular surgery, infection and bypass
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada, koroner arter hastalığı nedeni ile kardiyovasküler cerrahi uygulanan hastalarda gelişen enfeksiyonların bölgelere göre dağılımı, alınan mikrobiyolojik kültürde üreyen mikroorganizmaların identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılık testlerinin yapılması ve gelişen enfeksiyon etkenlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Temmuz 2014 – Şubat 2015 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi kampüsünde koroner arter hastalığı nedeni ile kardiyovasküler cerrahi uygulanan ve koroner bypass operasyonu yapılan 22'si kadın ve 48'i erkek olmak üzere toplam 70 hasta dâhil edilmiştir. Hastaların kan, trakeal aspirat, mediasten – toraks dren sıvısı ve idrar örnekleri alınarak kültürü yapılmıştır. İzole edilen mikroorganizmaların identifikasyonu, klasik bakteriyolojik yöntemler ve BD Phoenix tm 100 identifikasyon kitleri kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: 70 hastanın 6'sında (%8,6) toplam 7 enfeksiyon atağı gelişmiştir. Görülen enfeksiyonlar; solunum yolu enfeksiyonu 2 (%2,8), üriner sistem enfeksiyonu 4 (%5,7), organ/boşluk enfeksiyonu 1(%1,4) olarak tespit edildi. Görülen enfeksiyonlarda en sık karşılaşılan mikroorganizma Escherichia coli olurken, tüm enfeksiyonlarda en dirençli seyreden patojenler ise E. coli ile Klebsiella pneumoniae olarak belirlendi. Sonuç: Bu sonuçlar ışığında, hastanemizde enfeksiyonların önlenmesi ya da azaltılması amacıyla yeni önlemlerin alınması ve hizmet içi eğitimlerin uygulanmasına ağırlık verilmesinin önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the distribution of postoperative infections to the regions and to make microorganisms identification and antibiotic sensitivity tests of culture materials' of patients who undervent cardiovascular surgery because of coronary artery disease. Methods: Seventy patients (22 females, 48 males) who referred to Adiyaman University School of Medicine Educational and Research Hospital (between July 2014-February 2015) for cardiovascular surgery because of coronary artery disease were performed. From patients cultivation of blood, tracheal aspirate, mediastinal/thoracal drainage material and urine samples performed. Identification of isolated microorganisms made by classical bacteriologic techniques with Bd Phoenix™ 100. Findings: From 70 patients, in 6 (%8,6) patients total 7 developed an attack of infection. Common infections; respiratory tract infection 2(%2,8), urinary tract infection 4 (5.7%), and organ/space infection 1 (1.4%) was seen as. The most common microorganisms were Escherichia coli. The most resistant microorganisms were E. Coli and Klebsiella pneumoniae infections. Result: In consideration of these results, new prevention plans must be developed to prevent and decrease the rate of infections and in-service (in-house) training programs emphasised.