Savaş nedeni ile Suriye'den Türkiye'ye göç eden üniversite öğrencilerinin yaşam doyumu ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarındaki değişimler
Because of the war immigrants from Syria to Turkey university students' life satisfaction and healthy lifestyle behavior changes
- Tez No: 408242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP GÜNGÖRMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Göç, Hemşirelik, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Savaş, Yaşam Doyumu, Healty Lifestyle Behaviour, Life Satisfaction, Migration, Nursing, War
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırma savaş nedeniyle Suriye'den Türkiye'ye göç eden üniversite öğrencilerinin yaşam doyumu ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarındaki değişmeleri belirlemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Evreni; 2014-2015 Eğitim- Öğretim Güz döneminde Gaziantep Üniversitesi'nde eğitime gören 524 Suriyeli öğrenci oluşturmuştur. Örneklem sayısı power analizi kullanarak 217 kişi olarak saptanmış, örnekleme çalışmaya katılmayı kabul eden tabakalı örnekleme ile 228 öğrenci alınmıştır. Veriler; sosyo-demografik özellikleri içeren anket formu, Yaşam Doyumu ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ölçekleri (SYBDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 18 programında değerlendirilmiştir. Yaşı 18 ile 23 ve üstü olanların ve madde kullanmayanların; beslenme, aylık geliri 800 TL ve üstü olanların manevi gelişim, fiziksel aktivite, beslenme, kişiler arası ilişkiler, SYBDÖ toplam, BKİ'si normal olanların; fiziksel aktivite, kişiler arası ilişkiler, stres yönetimi, SYBDÖ toplam, annesi okur yazar olmayanların sağlık sorumluluğu, yaşam doyumu, babası okur yazar olmayanların sağlık sorumluluğu puan ortalamaları anlamlı şekilde yüksektir. Savaş nedeniyle eğitimde yıl kaybetmeyenlerin fiziksel aktivite, beslenme, SYBDÖ toplam, eğitimlerinden çok doyum sağlayanların stres yönetimi hariç bütün ölçeklerden, çevre ve sosyal olanaklardan çok memnun olanların beslenme, arkadaş ilişkilerinden çok memnun olanların manevi gelişim, beslenme, kişiler arası ilişkiler, yaşam doyumu, üniversite dışındaki kişilerle ilişkilerinden çok memnun olanların manevi gelişim, sağlık sorumluluğu, kişiler arası ilişkiler, SYBDÖ toplam, yaşam doyumu, okul ve üniversite yöneticileriyle ilişkilerinden çok memnun olanların manevi gelişim, iş bulma ve çalışma koşullarından az memnun olanların manevi gelişim, SYBDÖ toplam, çok memnun olanların ise kişiler arası ilişkiler, yaşam doyumu, üniversite yaşantısından çok memnun olanların kişiler-arası ilişkiler, SYBDÖ toplam, az memnun olanların stres yönetimi puanları istatistiksel olarak daha yüksektir. Göç sonrası SYBDÖ toplam ve alt boyutlar ile yaşam doyumu ölçeği puanlarında göç öncesine göre anlamlı bir düşüklük saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Research aim were life satisfaction and to determine changes in healthy lifestyle behaviors university student who emigrated from Syria to Turkey because of the war. Study was conducted cross-sectional. The research universe was created with 524 Syrian students who were displaced in Gaziantep University for training purposes during the 2014-2015 education fall term. The sample size was determined using power analysis as 217 student, were 228 students who agreed to participate in the stratified sampling study sample. The data collection was used to questionnaire (including sociodemographic characteristics) and Life Satisfaction and Healthy Lifestyle Behaviors Scale (HLBS). Data were analyzed with SPSS 18 program. Age 18 and over and 23 and who not use substances; nutrition, of the monthly income of over 800 TL, spiritual development physical activity, nutrition, interpersonal relationships, HLBS total, BMI of normal; physical activity, interpersonal relationships, stress management, HLBS total, illiterate mother responsibility for the health, life satisfaction, health responsibility illiterate father is significantly higher than the average score. Those who not lose years of education because of the war of physical activity, nutrition, HLBS total, except for stress management that enables very satisfied with their education of all scale, feeding those who are very satisfied with the environmental and social benefits, spiritual development, nutrition, interpersonal relationships, life satisfaction are very satisfied with their peer relationships, spiritual development, health responsibility, interpersonal relationships, HLBS total, life satisfaction of those very satisfied with their relationships with people outside of university, spiritual development is very satisfied with the relationship between school and university administrators, spiritual development and HLBS total those less satisfied with employment and working conditions,very satisfied the relationship between the people, life satisfaction, interpersonal relationships, HLBS total are very satisfied with the university life of the people, , stress management points higher than those less satisfied statistically. After migration HLBS total, HLBS subscales and life satisfaction scale scores were found significantly lower than before the migration.