Akciğer kanserli hastalarda serum ve bronkoalveolar lavaj sıvısında vasohibin 1 düzeylerinin belirlenmesi
Determination of vasohibin -1 levels in serum and bronchoalveolar lavage fluid in patients with lung cancer
- Tez No: 408271
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT SAİT KELEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, vasohibin-1, serum, bronkoalveolar lavaj, Lung cancer, vasohibin-1, serum, bronchoalveolar lavage
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Akciğer kanseri tüm dünyada kanser olgularının %17'sinden, kanser ölümlerinin ise %23'ünden sorumludur. Vasohibin 1 (VASH1) anjiogeneziste ve yeni yapılan damarların olgun hale getirilmesinde önemli bir rol oynar. Bu çalışmanın amacı akciğer kanserinde VASH1'in serum ve bronkoalveolar lavaj (BAL) düzeylerinin tanısal değerini araştırmaktı. Çalışma kapsamına 43 akciğer kanserli, 39 benign akciğer hastalığı olan kişi alındı. Serum ve BAL VASH1 düzeyleri enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemi ile ölçüldü. Akciğer kanseri grubunda, BAL VASH1 düzeyleri benign hastalığı olan kişilerinkinden anlamlı derecede düşüktü (p=0,032). Ancak serum VASH1 seviyeleri açısından her iki grup arasında anlamlı bir fark yoktu (p=0,206). Malign ve benign vakalarda serum VASH1-BAL VASH1 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı, orta dereceli, pozitif yönlü bir ilişki vardı. Akciğer kanserli hastalar patolojik 'stage' lerine ve histolojik tiplerine göre ayrıldığında, evreler ve histolojik tipler arasında serum ve BAL sıvısı VASH1 konsantrasyonları bakımından önemli bir farklılık yoktu. Sigara içen ile içmeyen vakaların serum VASH1 ortalamaları arasında anlamlı fark yok iken, sigara içen ve içmeyen vakaların BAL VASH1 ortalamaları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı (p=0,04). Benign hastalıklar arasında serum ve BAL VASH1 ortalamaları açısından ayrı ayrı yapılan analizde benign hastalıklar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sonuç olarak, akciğer kanserinde BAL VASH1 konsantrasyonları azalmakta iken, serum VASH1 konsantrasyonları açısından fark bulunamamıştır. Ayrıca sigara içen kişiler içmeyenler ile karşılaştırıldığında BAL sıvısı VASH1 konsantrasyonları anlamlı bir fark ile azalmıştır. Bu nedenle akciğer kanseri olgularında VASH1 seviyeleri araştırılırken bu durum dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is responsible for 17% of cases of cancer worldwide and for 23% of cancer-related deaths. Vasohibin-1 (VASH1) plays an important role in angiogenesis and in the maturation of newly forming blood vessels. The purpose of this study was to investigate the diagnostic value of serum and bronchoalveolar lavage (BAL) VASH1 levels. Forty-three patients with lung cancer and 39 patients with benign lung cancer were enrolled. Serum and BAL VASH1 levels were measured using the enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) method. BAL VASH1 levels were significantly lower in the lung cancer group compared to individuals with benign lung disease (p=0.032). However, there was no difference between the two groups in terms of serum VASH1 levels (p=0.206). There was a significant, moderate, positive correlation between serum VASH1 and BAL VASH1 levels in malign and benign cases. When patients with lung cancer were classified on the basis of pathological 'stages' and histological types, there was no significant difference in terms of serum of BAL fluid VASH1 concentrations between stages and histological types. While there was no significant difference between mean serum VASH1 values in smoking and non-smoking cases, a significant difference was determined between mean BAL VASH1 values in smoking and non-smoking cases (p=0.04). No significant difference was observed between benign patients in terms of mean serum and BAL VASH1 values at separate analyses. In conclusion, BAL VASH1 concentrations decreased in lung cancer, while no difference was determined in terms of serum VASH1 concentrations. Comparison of smokers and non-smokers revealed a significant decrease in BAL fluid VASH1 concentrations. This should therefore be considered when investigating VASH1 levels in cases of lung cancer.