Hemşirelerin empatik eğilim ve empatik becerileri ile bireyselleştirilmiş bakım algıları arasındaki ilişki
The relationship between empathic tendencies and empathic skills and individualised care perceptions of nurses
  1. Tez No: 408302
  2. Yazar: NUR GÜVEN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERDİYE ŞENDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, empatik eğilim, empatik beceri, bireyselleştirilmiş bakım, Nursing, empathic tendencies, empathic skills, individualised care perceptions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, hemşirelerin empatik eğilim ve empatik becerileri ile bireyselleştirilmiş bakım algıları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile planlanmış tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evreni, İstanbul ili Avrupa yakasında yer alan Beyoğlu, Fatih, Bakırköy ve Çekmece Bölgeleri Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı genel eğitim ve araştırma hastanelerinin erişkin dahili ve cerrahi birimlerine bağlı dahiliye, nöroloji, genel cerrahi, nöroşirürji ve ortopedi ve travmatoloji yataklı servisleri ile yoğun bakım ünitelerinde çalışan toplam 830 hemşireyi kapsadı. Örneklemini ise, bu hastanelerden tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 472 hemşire oluşturdu. Araştırma verileri,“Yapılandırılmış Soru Formu”,“Empatik Eğilim Ölçeği”,“Empatik Beceri Ölçeği”ve“Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-A-Hemşire Versiyonu”kullanılarak toplandı. Verilerin analizi bilgisayarda tanımlayıcı ve önemlilik analizleri kullanılarak gerçekleştirildi. Hemşirelerin Empatik Eğilim Ölçeği toplam puan ortalaması 71,26±8,81 ve Empatik Beceri Ölçeği toplam puan ortalaması 138,98±18,23'idi. Hemşirelerin BBS-A Hemşire toplam madde puan ortalamalası 3,80±0,72'idi. Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası'nın (A- Hemşire) alt boyutları madde puan ortalamaları en yüksek puandan en düşüğe doğru; Klinik Durum 4,03±0,74, Karar Verme Kontrolü 3,88±0,82 ve Kişisel Yaşam Durumu 3,28 ±1,01 olarak belirlendi. Hemşirelerin Empatik Eğilim Ölçeği toplam puan ortalaması ile Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası ve alt boyut madde puan ortalamaları arasında pozitif yönde bir ilişki bulunurken; Empatik Beceri Ölçeği toplam puan ortalaması ile Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası ve alt boyut madde puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç olarak hemşirelerin bakımda bireyselliği desteklemelerinde empati kurabilme potansiyellerinin bir göstergesi olan yüksek empatik eğilimlere sahip olmasının bireyselleştirilmiş bakım algılarını olumlu yönde etkilediği görülürken; hemşirelerin bakımda bireyselliği desteklemede empatik beceriler sergileyemedikleri saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this descriptive and correlational study was to determine the relationship between the empathic tendencies and empathic skills and individiulized care perceptions of the nurses. The study universe consisted of 830 nurses who worked in internal medicine, neurology, general surgery, neurosurgery, orthopedics and traumatology services and intensive care units in general teaching and research hospitals linked to Beyoğlu, Fatih, Bakırköy and Çekmece Association of Public Hospitals. The study sample consisted of 472 nurses who were chosen by means of stratified sampling method from this hospital and agreed to participate in research. In this study, three data collection instruments were used:“Structured Questionnaire Form ”,“Empathic Tendencies Scale”,“Emphatic Skill Scale”and“Individualized Care Scale-A-Nurse Version”. Data analysis was performed on computer using descriptive and significance analysis. Nurses' Empathic Tendencies Scale total mean score was 71,26±8,81 and Empathic Skills Scale total mean score was 138,98±18,23. Nurses' Individualized Care Scale-A-Nurse Version total item points avarege was 3,80±0,72. The sub-dimension item points avarege of Individualized Care Scale-A-Nurse were determined from highest score to lowest score as Clinical Situation 4,03±0,74, Decisional Control 3,88±0,82 and Personal Life Situation 3,28±1,01. A positive high level of relation was determined between Empathic Tendencies Scale total mean score and Individualized Care Scale and its sub-dimension item point avareges; but no relation was determined between Empathic Skills Scale total mean score and Individualized Care Scale and its sub-dimension item point avareges. In a conclusion, it was determined that having highest empathic tendencies of nurses as indicator for the potential of empathy in care affect the individualized care perceptions positively and nurses' have no empathic skills to support of individuality in care.