Kamu Hastaneler Birliği'ne bağlı hastanelerde çalışan hemşirelerin kişilik özellikleri ile değişime yönelik tutumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the association between their attitudes towards change with the personality traits of nurses working in hospitals affiliated to Public Hospitals Union
  1. Tez No: 408303
  2. Yazar: OYA ÇELEBİ ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU KADER HARMANCI SEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Hastane Birlikleri, Beş Faktör Kişilik Özellikleri Ölçeği, Değişime Yönelik Tutum Ölçeği, Sağlık Bakım Hizmetlerinde Değişim, Hemşirelik Yönetimi, Public Hospitals Union, Five Factor Personality Traits Scale, Scale of Attitude Towards Change, Changes Healthcare, Nursing Management
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin kişilik özellikleri ile değişime yönelik tutumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla, tanımlayıcı-ilişki arayıcı tasarım tipinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, İstanbul'da kamu hastane birliklerine bağlı hastanelerde çalışan 8833 hemşire oluşturmaktadır. Örnekleme girecek hemşireleri belirlemek üzere, İstanbul'da bulunan altı kamu hastaneler birliğinin her birinden basit rastlantısal örnekleme yoluyla kura yöntemi kullanılarak birer hastane seçilmiştir. Seçilen toplam altı hastanede çalışan 1360 hemşire örnekleme alınmıştır. Çeşitli sebeplerden dolayı 1360 hemşirenin tamamına ulaşılamamış ve 457 hemşireden değerlendirmeye uygun veri sağlanmıştır. Araştırmanın verileri Eylül 2014 – Şubat 2015 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS programından yararlanılarak sayı, yüzde, ortalama, cronbach alfa iç tutarlılık analizi, doğrusallık testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Veri toplama aracı; Beş Faktör Kişilik Özellikleri Ölçeği ve Değişime Karşı Tutum Ölçeği olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. Yapılan analiz sonucunda Cronbach Alfa katsayısı Beş Faktör Kişilik Özellikleri Ölçeği için (0,87), Değişime Karşı Tutum Ölçeği için de (0,93) olarak bulunmuştur. Katılımcılar Beş Faktör Kişilik Özellikleri Ölçeği'nde en yüksek ortalamayı geçimlilik alt boyutundan (3,97), Değişime Karşı Tutum Ölçeği'nde ise, en yüksek ortalamayı değişime direnç alt boyutundan (3,15) almışlardır. Katılımcıların her iki ölçek ve alt boyutlarından aldıkları puan ortalamaları arasındaki ilişki Pearson Korelasyon analiziyle incelendiğinde, hemşirelerin beş faktör kişilik özellikleri ile değişime yönelik tutumları arasında anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the association between nurses' personality traits and their attitude towards change and it was designed as a descriptive and correlation searching research. The universe of the research consisted of 8833 nurses working in hospitals which were affiliates of İstanbul public hospitals union. In order to determine the nurses to be included in the sample, one hospital from each of the six public hospitals union in İstanbul was chosen using simple random sampling method by drawing lots. 1360 nurses working in six of these chosen hospitals were included in the sample. All of the nurses could not be reached due to various reason and the data that is eligible to assess were obtained from 457 nurses of 1360 nurses. The data of the research was collected between September 2014 and February 2015. In the statistical analysis of the data, numbers, percentages, means, Cronbach Alpha internal consistency analysis, linearity test and Pearson correlation analysis were used by making used of SPSS program. Data collection tools consisted of three parts as questionnaire form, Five Factor Personality Inventory and Attitudes towards Change Scale. As a result of the analysis, Cronbach Alpha coefficient was found to be (0,87) for Five Factor Personality Inventory and (0,93) for Attitudes towards Change Inventory. The participants' highest average was in compatibility sub dimension (3,97) in Five Factor Personality Inventory while their highest average was in resistance to change subscale (3,15) in Attitudes towards Change Inventory. When the association between the participants' average scores from both inventories and their sub dimensions was examined through Pearson correlation analysis, a significant association was found between the nurses' five factor personality traits and their attitudes towards change.