Hemşirelerin hasta ve hasta yakınlarından şiddet görme durumları
The status of nurses encountering violence initiated by patients and patient relatives
  1. Tez No: 408304
  2. Yazar: HANDE YEŞİLBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İşyeri şiddeti, hemşire, hasta, hasta yakını, nitel çalışma, Workplace violence, nurse, patient, patient relatives, qualitative study
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Amaç: Bu çalışma sağlık kurumlarında çalışan hemşirelerin hasta ve hasta yakınlarından şiddet görme durumlarını, şiddetin türlerini ve nedenlerini, şiddetten nasıl etkilendiklerini ve şiddet görmelerinin nasıl önlenebileceğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma niteliksel ve fenomenolojik tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Kocaeli ilinde yer alan bir üniversite hastanesi, iki devlet hastanesi ve iki özel hastanede olmak üzere toplam beş hastanede çalışan hemşireler oluştururken, örneklemini bu hastanelerde çalışan farklı pozisyonlarda görev alan şiddetten etkilenen 34 hemşire oluşturmuştur. Çalışmanın verileri, araştırmacı tarafından bilimsel yazın desteğinde oluşturulmuş yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme formu kullanılarak bireysel görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, içerik analizi türlerinden 'kategorisel analiz' kullanılmıştır. Bulgular: Hemşireler şiddeti sözel, fiziksel, cinsel ve psikolojik olmak üzere dört alt başlıkta belirtmişlerdir. Şiddete maruz kalma nedenleri ,sonuçlarını ve şiddete yönelik önlemleri ise sağlık sistemine ilişkin, kurumun özelliğine ilişkin, sağlık çalışanlarına ilişkin ve hasta/hasta yakınlarına ilişkin olarak dört temel alanda gruplandırılabilen durumlarla ifade etmişlerdir. Hemşirelerin şiddete ilişkin tepkilerini ise fiziksel, psikolojik ve profesyonel tepkiler şeklinde üç alt başlıkta belirtmişlerdir. Sonuç: Hemşireler şiddetin nedenlerini çoğunlukla hasta ve hasta yakınlarına ilişkin alt başlığında, şiddete ilişkin tepkilerini ise çoğunlukla psikolojik tepkiler alt başlığında ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to explore the status of nurses in health institutions who encounter acts of violence initiated by patients and patient relative es, the types of violence that are encountered and the reasons for these, as well as how the nurses are affected and how violence of this kind can be prevented. Method: The research was performed on the basis of a qualitative and phenomenological design. The study population constituted a group of nurses working in the province of Kocaeli, Turkey, at a total of five hospitals--one university hospital, two state hospitals and two private hospitals--and the study sample comprised 34 nurses working at various positions who had experienced violence. Data for the study were collected at individual interviews using a semi-structured in-depth interview form devised by the researcher in the light of the scientific literature.Categorical data analysis, a type of content analysis, was used in the evaluation of the data. Results: The nurses identified violence in four categories: verbal, physical, sexual and psychological. Their reasons for exposure to violence and its consequences, precautions for violence were expressed as related to the health system, to the peculiarities of the institution, to health professionals themselves and to patients and patient relatives. The reactions of the nurses to violence were expressed in three sub-headings: physical, psychological and professional. Conclusion: The nurses generally identified the reasons for violence under the sub-heading of patients and patient relatives, and described their reactions to violence mostly under the sub-heading of psychological reactions.