Testiküler konneksin 43 ifadesi üzerine seftriaksonun etkileri
The effect of ceftriaxone on testicular connexin 43 expression
  1. Tez No: 408354
  2. Yazar: HİLAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİGAR VARDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Sıçan, Testis hasarı, Seftriakson, Sperm analizi, İmmünohistokimya, Rat, Testicular damage, Ceftriaxone, Sperm Analysis, Immunohistochemistry
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Konneksin 43 oluklu bağlantı kanallarını oluşturan protein ailesinin bir üyesidir. Son çalışmalar; oluklu bağlantıların erkek üreme fonksiyonlarının özellikle spermatogenezisin düzenlenmesinde çok önemli rolleri olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, seftriaksonun konneksin 43 ifadesi, sperm parametreleri ve oksidatif stres üzerindeki etkilerinin; immunokimyasal ve biyokimyasal yöntemler ile değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve metot: Wistar Albino cinsi erkek sıçanlar; seftriakson (n=15) ve serum fizyolojik (n=15) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. 10 günlük deney sonunda sakrifiye edilen sıçanların testis ve epididimisleri alındı. Parafin bloklardan elde edilen seri kesitlere hemotoksilen- eozin, TUNEL ve anti-konneksin 43 immun boyama metodları uygulandı. Ayrıca sperm örnekleri yoğunluk, motilite ve morfoloji yönünden değerlendirildi. Bulgular: Sonuçlar seftriaksonun testis ağırlıklarında, seminifer tübül çapında, germinal epitel yüksekliğinde ve plazma testesteron seviyesinde azalmaya (p0.05). Sonuç: Çalışmamız; seftriaksonun seminifer tübül epitel hasarı, oksidatif stres, testesteron seviyesinde ve semen kalitesinde azalma gibi fertilite üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koymaktadır. Ayrıca seminifer tübül epitelinde hücrelerarası iletişimi sağlayan konneksin 43 protein ifadesinde azalmaya ve apoptozise yol açtığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Connexin 43 belongs to a family of proteins that form gap junction channels. Gap junctions are essential in the control of male reproductive functions, especially spermatogenesis. In this study, we aimed to investigate the effect of ceftriaxone, on connexin 43 expression, sperm parameters and oxidative stress by using immunochemical and biochemical methods. Material and method: Wistar albino male rats were divided into ceftriaxone (n=15) and saline group (n=15). After 10 days, rats were sacrificed. Epididymis and testis were removed. Obtained serial section from paraffin blocks were stained with hematoxylin eosin, TUNEL and connexin 43 immunostaining method. Furthermore, sperm samples were evaluated in terms of concentration, motility and morphological aspects. Results: Results show that there were a significant statistical decrease in testis weight, seminiferous tubule diameter, the height of the germinal epithelium and plasma testosterone levels in ceftriaxone group compared to the control group (p 0.05). Conclusion: Our study demonstrates ceftriaxone's negative impact on fertility like seminiferous tubule epithelial damage, oxidative stress, decrease in testosterone levels and semen quality. Moreover, it showed that ceftriaxone causes decreased connexin 43 protein expression which is responsible for intracellular communication in seminiferous tubule epithelium, and apoptosis.