Günübirlik cerrahi hastalarının ameliyat öncesi kaygı düzeyleri
The preoperative anxiety levels of day surgery patient
- Tez No: 408359
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL UCUZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyat öncesi, günübirlik cerrahi, hemşirelik, kaygı düzeyi, yetişkin hasta, Preoperative, day surgery, nursing, level of anxiety, adult patient
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Araştırma günübirlik cerrahi hastalarının ameliyat öncesi kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırma Şubat 2013- Haziran 2015 tarihleri arasında, İzmir Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde yürütüldü. Araştırmanın evrenini belirtilen klinikte günübirlik cerrahi uygulanan tüm yetişkin hastalar oluşturdu. Örneklemi ise bu hastalar arasından olasılıksız rastlantısal örnekleme yöntemiyle seçilen, araştırmaya alınma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 255 hasta oluşturdu. Veriler yüz yüze görüşme yöntemi ile araştırmacı tarafından toplandı. Hastaların tanıtıcı özelliklerini belirlemek için Hasta Tanıtım Formu, kaygı düzeylerini belirlemek için Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği kullanıldı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, t testi, ANOVA ve Kruskall Wallis Varyans Analizi kullanıldı. Bulgular: Hastaların günübirlik cerrahi öncesi durumluk (46.93±13.24) ve sürekli (44.56±10.91) kaygılarının orta düzeyde olduğu belirlendi. Yaşı 51 ve üzerinde, kadın, okuryazar olmayan, çalışmayan, geliri giderinden az olan, kronik hastalığı olan, daha önce ameliyat deneyimleyen ve olumsuz ameliyat deneyimi olan hastaların sürekli kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu ve bu durumun istatistiksel olarak da önemli olduğu saptandı. Sonuç: Bu araştırmanın sonucunda, günübirlik cerrahi hastalarının ameliyat öncesi dönemde orta düzeyde kaygı yaşadıkları belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to determine pre-operative anxiety levels of day surgery patients. Material and method: This descriptive study was conducted between February 2013 and June 2015 in the General Surgery Clinic of İzmir Buca Seyfi Demirsoy State Hospital. The study population consisted of adult patients who were hospitalized in the general surgery clinic of the above-named clinic to be operated due to day surgery. The sample included 255 patients, who were elected from these patients by way of non-probability random sampling, who met the study inclusion criteria and who volunteer to participate to study. Researcher with face to face interwievs were collected by patients. The patients who were hospitalized in the general clinic in the preoperative period were administered a Patient Description Form to identify their descriptive characteristics, anxiety was measured objectively using the State Trait Anxiety Inventory. Number, percentage, mean, standard deviation, t-test, ANOVA and Kruskall Wallis tests were used for statistical analysis of the data. Results: The State Anxiety Inventory average day surgery was (46.93 ± 13.24) and The Trait Anxiety Inventory avarege was (44.56 ± 10.91) determined that the medium level of anxiety. Patients who are higher and 51 years, women, non educated, non workers, income is less than expenses, with chronic diseases, before having surgery experience with negative surgical experience the state anxiety inventory scores were average higher and in this case it was determined to be statistically significant. Conclusion: At the end of the research, preoperative anxiety of day surgery patients were determined to live moderately.