Diyabetin dişi sıçan uterus dokusunda nitrik oksit sentaz üzerine etkisinin araştırılması
Investigation effects of diabetes on nitric oxide synthase in female rat uterus tissue
- Tez No: 408416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH SÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, nNOS, iNOS, eNOS, uterus, sıçan, Diabetes Mellitus, nNOS, iNOS, eNOS, uterus, rat
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Diyabetes Mellitus (DM) nefropati, retinopati, kardiyomyopati, nöropati ve infertilite gibi kronik komplikasyonlar ile ilişkili yaygın metabolik bir bozukluktur. Bu çalışmada diyabetik dişi sıçanların uterus dokusundaki NOS ekspresyonlarının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 40 adet erişkin Wistar-albino cinsi dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar rastgele her grupda 10 sıçandan oluşan 4 gruba ayrıldı. Grup K: Kontrol grubu, Grup DI: Bir aylık diyabetik sıçanlar, Grup DII: İki aylık diyabetik sıçanlar, Grup DIII: Üç aylık diyabetik sıçanlar. Hayvanlara diyabet oluşturmak için 40 mg/kg intraperitoneal streptozotosin (STZ) uygulandı. Kan glukoz seviyesi 250 mg/dl üzerinde olan sıçanlar diyabetik olarak kabul edildi. Deney sonunda uterus dokusunda nNOS, iNOS ve eNOS ekspresyonu ve TUNEL, kan örneklerinde LH, FSH ve östrojen hormonları için ELISA yapıldı. Deney sonunda diyabetik gruplarda uterus epitel boyunda, endometriyum bağ dokusunda, myometriyum duvar kalınlığında ve apopitozisde azalma gözlendi. nNOS ve eNOS immünreaktivitesi tüm diyabetik gruplarda artmıştı ancak iNOS immunreaktivitesinde bir değişiklik gözlenmedi. Serum FSH seviyesi diyabetik ikinci ayda artış gösterdi, ancak serum LH ve östrojen seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişme olmadı. Sonuç olarak DM uterus dokusunda morfolojik hasar oluşturmakta ve özellikle nNOS ve eNOS enzimleri de bu hasara aracılık etmektedir.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus (DM) is a common metabolic disorder which is associated with chronic complications such as nephropathy, retinopathy, cardiomyopathy, neuropathy and infertility. In this study was aimed to investigate of NOS expression in uterine tissue of diabetic female rats. In this study, 40 adult Wistar-albino female rats were used. The rats were randomly assigned to four groups of ten rats per group. Group C: served as control, Group DI: one month diabetic rats, Group DII: two month diabetic rats, Group DIII: three month diabetic rats. Animals were received 40 mg/kg intraperitoneal streptozotosin (STZ) to create diabetes. Blood glucose levels were over 250 mg/dl considered as diabetic rats. At the end of experiment nNOS, iNOS ve eNOS expression and TUNEL were examined in uterus tissue, also blood samples were evaluated with ELISA for hormones LH, FSH and estrogen. At the end of the experiments, in the diabetic groups' uterine epithelium, connective tissue of the endometrium, myometrium wall thickness and the number of apoptotic cells were decreased compared to the group C. Immunohistochemically, increased nNOS and eNOS expression was observed in diabetic groups, but iNOS expression was similar to group control. Serum FSH level was increased in group DII, but serum LH and estrogen levels was not observed any change. As a result, DM is caused morphologic damage on uterus tissue, also especially nNOS and eNOS contributes to this damage.