Şefaatli ilçe merkezindeki lise öğrencilerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışları
Şefaatli county center healthy lifestyle behaviors of high school students
- Tez No: 408436
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Lise, Sağlıklı yaşam biçimi davranışları
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Adölesan dönem olumlu sağlık davranışlarının kazanılabileceği bir dönem olması nedeniyle önem taşımaktadır. Bu çalışma adölesan dönemi gençlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Araştırmayı Şefaatli ilçe merkezindeki liselerin tamamında öğrenim gören 490 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, öğrencilerin sosyodemografik özelliklerini içeren“Kişisel Bilgi Formu”ve“Adölesan Yaşam Biçimi Ölçeği (AYBÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Adölesanların sağlık davranışlarına sahip olma düzeyini gösteren AYBÖ toplam puanı 117.5± 19.8 olarak bulunmuştur. Adölesanların yaşam biçimi ölçeği puan ortalamaları alt ölçeklerine göre incelendiğinde gençlerin en yüksek puanı pozitif yaşam bakışı, en düşük puanı ise fiziksel aktivite alt ölçeğinden aldıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin ölçek puanları ile sınıf, cinsiyet, son beş yılını geçirdiği yer, algıladıkları sosyoekonomik durum, sosyal güvence, anne-babanın öğrenim durumu, sağlıklarını algılama durumları, sosyal aktivite durumları, sigara kullanma, sağlıklı yaşam hakkında bilgi alma arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Benzer araştırmalarla karşılaştırıldığında araştırmaya katılan öğrencilerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları puanlarının iyi düzeyde olduğu bulunmuştur. Ergenlik öncesi dönemden başlayarak adölesanlara fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, sigara, alkol ve madde kullanımı gibi sağlık davranışları hakkında eğitim verilmesi, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının gelişimine katkı sağlayacak olan sağlık derslerin müfredat programında yer alması, ailelere yönelik olarak adölesan dönem özellikleri, iletişim ve davranış kazandırma gibi konuları içeren eğitim programlarının hazırlanması, adölesanların riskli sağlık davranışları ile ilgili araştırmalar yapılması ve sağlıklı yaşam biçimlerinin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Adolescence period is important because it is a period that positive health behaviors can be acquired. This study is planned to determine healthy life style behaviors of adolescent youngs. This study was created by 490 students who studied in three high schools Şefaatli district of Yozgat. The research data was gathered by using Personal Information Form and Adolescent Lifestyle Questionnaire including socio-demographic characteristics. AYBO total points that shows level of having health behaviour were found as 117.5 ± 19.8. When the adolescent lifestyle subscaele scores were anlyzed according to the average scores, it was determined the youngs getting the highest score from positive view of life and the lowest from physical activity. It was found significant relationship between scale scores of studends and class, gender, the place where they have spent the last five years, socioeconomic status, social security, perceiving stuations of their health, parental education, social activity status, smoking, getting information about healthy living. Compared with smilar studies, it was found that the students' scores of life style behaviors in this study to be in a good level. It is suggested that physical activity, healthy feeding, and giving training health behaviors such as using alcohol and smoking, healthy feeding, health lessons to be in curriculum that will contribute to the development of healthy lifestyle behaviors, adolescents toward the families of period features, communications, and provide behavior including issues such as the preparation of training programs, conducting research related to risky health behaviors of adolescents and the development of a healthy lifestyle starting from pre-adolescence. Key words : Adolescent, high school, healthy lifestyle behaviors