Kronik periodontitisli hastalarda başlangıç periodontal tedavi ile birlikte kombine antibiyotik kullanımın diyare sıklığı ve klinik parametreler üzerine etkisi
Initial periodontal treatment combined with the use of antibiotics; in chronic periodontitis patients, the effects of frequency of diarrhea and clinic parametres
  1. Tez No: 408463
  2. Yazar: MİNE İDİL BALTALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CENK HAYTAÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik periodontitis, periodontal terapi, enfeksiyözhastalık, antibiyotik, diyare, Chronic periodontitis, periodontal therapy, infectious disease, antibiotics, diarrhea
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Periodontal hastalıklar, periodonsiyumu etkileyen patalojik olaylar olarak tanımlanabilir. Etyolojisinde primer olarak bakteriyel dental plağın rol oynadığı, tedavi edilmediğinde destek dokuların ağrısız yıkımıyla sonuçlanan, diş kaybına neden olup hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, polimikrobiyal, multifaktöriyel, kronik enflamatuvar hastalıklardır. Standart periodontal tedavi bakteri plağının mekanik olarak subgingival bölgeden uzaklaştırılmasına dayanır. Bu aşamada dişlerin üzerindeki ve etrafındaki ceplerden bakteri birikintileri uzaklaştırılır diş yüzey temizliği yapılır ve kök yüzeyleri düzleştirilir. Bu işlemlerle gingival inflamasyona neden olan diş ve yakın çevresi ile ilişkili etkenler uzaklaştırılır. Periodontal hastalıklarda antibiyotik kullanılması düşüncesi bu hastalıkların enfeksiyöz karekterlerinden temel almaktadır. Periodontal tedavide antibiyotik kullanımının yararları periodontal literatürde ispatlanmıştır. Özellikle mikst enfeksiyonlarda birçok bakteri sorumlu olduğundan tek bir antibiyotiğin tüm patojenlere etkili olmadığı görülmektedir. Bu görüşten yola çıkarak kombine ilaç kullanımı gündeme gelmiştir. Başlangıç periodontal tedavi ile birlikte kombine antibiyotik kullanımı ve klinik sonuçları ile diyare sıklığı bu hipotez etkisine dayanarak araştırılmaktadır. Çalışmaya sistemik olarak sağlıklı 50 kronik periodontitis hastası dahil edildi. Aynı protokol Belçika KULeuvene Üniversitesinde'de uygulandı. Tüm hastaların başlangıç klinik ölçümlerinin (cep derinliği, ataçman kaybı, gingival çekilme, gingival indeks) alınmasından sonra hastaların periodontal tedavilerine başlanıldı. Başlangıç periodontal tedavi. 2 gün içinde bitecek şekilde planlandı. Hastalara tedavinin başlanıldığı gün Largopen 1000 mg. tab. 2x1, Flagyl 500 mg. tab. 3x1, 7 gün süresince reçete edildi. Hastalara Bristol diyare indeks formu dağıtıldı ve 14. günde bu formlar geri alındı. Başlangıç ve 1. ay klinik parametreler tekrar alındı. Bir aylık çalışma periyodu sonunda hastaların periodontal sağlıklarını değerlendirmek amacıyla klinik parametreler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bu çalışmanın sonucunda, da hem diyare gözlenen hem diyare gözlenmeyen grupta periodontal sağlığın istatistiksel olarak anlamlı derecede geliştiği ve tedavi grupları arasında istatistiksel fark olmadığı tespit edilmiştir. Ancak başlangıç ve 12.hafta verileri arasındaki farkı gösteren delta değerlerinde, diyare olmayan grupta; başlangıç parametrelerine göre cep derinliği ve kanama indeksinde istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla azalma tespit edilmiştir. Çalışmamızda; iki ülke arasındaki başlangıç klinik parametrelerde farklılıklar tespit edilmiştir ve bu farklılık cep derinliği, klinik ataçman seviyesi, gingival çekilmede ve kanama indeksi değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu durum Türkiye' de çalışmaya dahil edilen hastaların daha ileri kronik periodontitis olduğunu göstermektedir. 12. hafta sonuçları analiz edildiğinde 12. haftada ise sadece klinik ataçman seviyesi ve gingival çekilme parametreleri arasında farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Initial Periodontal Treatment Combined With the Use of Antibiotics; in Chronic Periodontitis Patients, the Effects of Frequency of Diarrhea and Clinic Parametres Periodontal diseases; Enflammatory and infectious diseases which are multifactorial, polymicrobiyal, poligenic, and resulting in destruction of tooth and ımplant supporting tissues, affected by various enviromental and local factors. The main factor of periodontal diseas is microbial dental plaque. Standard periodontal therapy is focussed on eradication of micro-organisms by mechanical subgingival debridement. At this point the treatment of the disease based on mechanical removal of subgingival and supragingival biofilms from colonized teeth and root surfaces in order to arrest and control inflammatory processes. Since oral cavity has unique environment, periordontopathogens were found to colonize nearly all niches in the oral cavity. A translocation of these pathogens may occur rapidly and recently root planed deep pocket might be re colonized from the remaining untreated pockets or from other inraoral niches, before a less pathogen The use of antibiotics in periodontal disease is based on the idea of the character of these infectious diseases.ic ecosystem can be established. The benefits of periodontal treatment on antibiotic use has been proven in periodontal literatüre. Especially in mixed infection of a single antibiotic that many bacteria responsible for all pathogens seems to be effective. Based on this view, the combined use of drugs has been raised. Based on this hypothesis effect on the incidence of diarrhea in patients with periodontitis to the beginning of periodontal therapy combined with antibiotic use and clinical outcomes are being investigated. 50 systemically healty patients with cronic periodontitis were included the study. Initial periodontal therapy was planned to be finished in two days. All patients' treatment was started after recording initial clinical measurements (pocket depth, attachment loss, gingival recession, gingival index). The first day of the treatment Largopen 1000 mg tablets 2xq and Flagyl 500 mg tablets 3x1 were applied to the patients for 7 days. Bristol diarrhea indeks form also were given to the all patients. The clinical measurements recording and were repeated at 4th. At the end of the 4 weeks, the clinical data were statistically analyzed. The results of this study showed that treatment groups provided statistically significant improvement on periodontal health while there were no differances between groups. However, the delta value indicative of the difference between starting and week 12 data, no diarrhea in the group; in pocket depth and bleeding index according to the initial parameters it has been determined significantly greater reduction. In our study; differences in baseline clinical parameters were detected between the two countries and these differences pocket depth, clinical attachment level, gingival recession, gingival bleeding index values between withdrawal and were statistically significant. This situation is due to more advanced chronic periodontitis patients participating in the study in Turkey. 12 weeks were just clinical attachment level and gingival differences between withdrawal parameters.