Karaciğer transplantasyonu adayı hastalarda preoperatif çok kesitli bilgisayarlı tomografi incelemenin rolü
Role of the multislice computed tomography in the preoperative evaluation of liver transplant recipients
- Tez No: 408468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAİRGUELDY AİKİMBAEV
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Alıcı Adayı, Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi, Karaciğer Transplantasyonu, Liver Transplantation, Multislice Computed Tomography, Recipient Candidates
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Karaciğer alıcı adaylarında nakil açısından kontrendikasyonların ve vasküler varyasyonların tespitinde ÇKBT incelemenin rolünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ekim 2011 ile Haziran 2015 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde değerlendirilen 65'i (% 65) erkek, 35'i (% 35) kadın toplam 100 ardışık alıcı adayı çalışmaya dahil edildi. Hastalara ait klinik kayıtlar ve ÇKBT görüntüleri retrospektif olarak incelendi. İş istasyonu ortamında 2 boyutlu multiplanar reformatlar ve 3 boyutlu görüntüler değerlendirildi. Nakil açısından intrahepatik ve ekstrahepatik kontrendikasyonlar ile ameliyat esnasında komplikasyonlara yol açabilecek vasküler varyasyonlar kayıt edildi. Değerlendirmelerde Milan kriterleri ve anatomik sınıflamalar temel alınarak yapıldı. İstatistiksel analizlerde Ki kare testi yöntemi kullanıldı. Bulgular: On sekiz (%18) hastada hepatosellüler karsinom tespit edildi. Milan kriterlerine göre karaciğer nakli için damar dışı kontrendikasyon 10 hastada (% 10), damarsal kontrendikasyon 25 hastada (% 25) saptandı. Yetmiş iki hastada (% 72) klasik hepatik arter anatomisi, 3 hastada (% 3) tip 2, 12 hastada (% 12) tip 3, 1 hastada (% 1) tip 6 anatomik varyasyon ve 12 hastada (% 12) sınıflandırılamayanlar hepatik arter anatomisi saptandı. Hepatik ven incelemesinde değerlendirme oranı %45 olup, 4 hasta (% 4) ana portal venden ayrılan sağ posterior portal ven varyasyonu tespit edildi. Sonuç: ÇKBT karaciğer alıcı adayların değerlendirmesinde, intrahepatik ve ekstrahepatik damarsal ve damar dışı kontrendikasyonların tespitinde, karaciğer vasküler anatomik varyasyonlarıın incelenmesinde güvenilir, kısa zaman içerisinde uygulanabilen noninvazif bir yöntemdir. İncelemenin ilk aşamasında kontrastsız kesitler alınması hepatik venlerin değerlendirilmesinde ek bulgu sağlayabilecektir. Daha çok dedektörlü BT cihazları ile yapılacak çekimler incelemenin fazlarının uygun zamanda yakalanması, daha ince kesitler ve daha ayrıntılı 3 boyutlu reformat görüntüler için imkan sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to investigate the role of Multislice Computed Tomography in liver recipient candidates, its efficiency to delineate the contraindications and vascular variations. Matherials and Methods: One hundred consecutive patients 65 (65%) males and 35 (35%) females, who had abdominal Multislice Computed Tomography between October 2011 and 2015 June, were evaluated retrospectively. Clinical records, 2D multiplanar reformatting and 3D images created were obtained. Intrahepatic and extrahepatic contraindications and vascular variations which could lead to complications during surgery in terms of translant were recorded. Classifications were based on anatomical criteria and in Milan criteria assessments. Statistical analysis the Chi-square test was used. Results: Patients with contraindications for transplantation were detected. Eighteen (% 18) patients had hepatocellular carcinoma. Ten (% 10) of these patients did not confirm to the Milan criteria and were excluded from transplantation program. Vascular contraindications were detected in a total of 25 (% 25) patients. Seventy two (% 72) patients had classical anatomy, 3 (% 3) had type 2, 12 (% 12) type 3, 1 (% 1) type 6 variations, and 12 (% 12) had nonclassified variations. Hepatic vein examination was successful in 45 (% 45) of patients and in 4 (% 4) patients had determinated right posterior portal vein separated from the main portal vein variations. Conclusion: Multislice Computed Tomography is a reliable, convenient, non-invasiv method in the detection of hepatic vascular anatomy variations and intrahepatic and extrahepatic contrindications in the liver transplant candidates. Computed tomography with higher number of detectors will obviously allow to obtain thinner sections and move detailed 3D reformatted images.