Şizofrenide zihin kuramı ve empati ile 2D:4D parmak oranları arasındaki ilişki
The relation of 2D:4D digit ratios with theory of mind and empathy in schizophrenia
- Tez No: 408494
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA BİNNUR AKDEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, 2D:4D parmak oranları, empati, zihin kuramı, Schizophrenia, 2D:4D digit ratio, empathy, theory of mind
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Sinir Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Şizofrenide ikinci ve dördüncü el parmak oranları (2D:4D) yeni çalışılmaya başlanan bir konu olmakla birlikte çalışmalar doğrultusunda bahsedilen oranın şizofrenide artmış olduğu bilinmektedir. Şizofreni hastalarında yapılan Zihin Kuramı ve empati çalışmaları sonucunda ise bu becerilerde bozulma olduğu görülmektedir. Ancak, bahsedilen bu alanlar şizofrenide birlikte çalışılmamıştır. Bu çalışmanın amacı; şizofrenide empati ve zihin kuramındaki bozulmalar ile 2D:4D'yi araştırmak, şizofreni hastalarında zihin kuramı ve empati ile 2D:4D parmak oranları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Çalışma, DSM-IV tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı konulmuş 48 hasta ile 48 sağlıklı gönüllüden oluşan örneklem ile yapıldı. Katılımcılara Empati Ölçeği (EÖ), Gözlerden Zihin Okuma Testi (RMET), Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS) verildi ve dijital kumpas ile 2D:4D Parmak Oranları değerlendirildi. Bulgular: Şizofreni hastaları ile sağlıklı gönüllüler arasında Empati ve Zihin Kuramı bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. 2D:4D parmak oranları incelendiğinde ise şizofreni hastaları sağlıklı gönüllülerle kıyaslandığında gruplar istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gösterdiler. Sonuç: Şizofreni hastalarının empati ve zihin kuramı becerileri bozulma göstermektedir. Sol el 2D:4D parmak oranları ise şizofreni hastalarında sağlıklı katılımcılara kıyasla artmaktadır. Şizofreni hastalarında zihin kuramı ve empati ile 2D:4D parmak oranları arasında herhangi bir ilişki mevcut değildir.
Özet (Çeviri)
Objective: As hand's second and fourth digit fingers (2D:4D) are one of the new areas studied in schizophrenia, 2D:4D ratio is known to be increased in schizophrenia patients. Studies resulted in a way that theory of mind and empathic abilities were worse in schizophrenia patients compared to healthy participants. Yet, these areas have not been combined in schizophrenia studies. The aim of this study is to investigate 2D:4D, the impairments of theory of mind, empathic abilities; the relation of 2D:4D finger lengths with theory of mind and empathy in schizophrenia. Method: The study was carried out with the sample consisted of 48 healthy participants and 48 patients diagnosed with schizophrenia according to DSM IV. The patients were assessed with Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), Empathy Quotient (EQ), Reading Mind in the Eyes Test (RMET) and digital caliper was used to measure 2D:4D finger lengths. Results: Statistical significance was found between patients and controls regarding empathy and theory of mind. When 2D:4D finger lengths were studied compared to healthy participants, schizophrenia patients also showed statistically significant results. Conclusions: Theory of mind and empathic abilities of schizophrenia patients show impairments compared to healthy participants. Schizophrenia patients also have increased left 2D:4D finger lengths. No correlation was found between 2D:4D, theory of mind and empathy.