Kısıtlar teorisi yöntemiyle süreç analizi ve iyileştirilmesi,bir ameliyathane uygulaması
Process analysis and its improvement with the theory of constraints, an operating room technic
- Tez No: 408496
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM DOĞAN, DOÇ. DR. ŞEYDA SEREN İNTEPELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Süreç analizi, Süreç iyileştirme, Kısıtlar teorisi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Son yıllarda her sektörde olduğu gibi sağlık sektörü de bir değişim içindedir. Bu değişim ;yalnız teknoloji konusunu değil ;sağlık kurumlarında hizmet sunumuna ilişkin bir takım düzenlemeleri de gündeme getirmiştir. Diğer işletmelerde olduğu gibi hastaneler içinde ,profesyonelleşme ve iyi bir yapı oluşturma zorunluluk haline gelmiştir.Faaliyetlerin süreklilik gösterebilmesi ,verilen hizmetlerin etkili ve verimli olabilmesi için insan kaynaklarının niteliği önemlidir.Bunun içinde işletmelerde yapılacak işlerin belirli standartlara uygun olarak yapılması şarttır.Hastaneler bazı özellikleri ile diğer işletmelerden ayrılmaktadır.İnsan sağlığı açısından yapılacak küçük bir hata bile geri dönüşü imkansız sonuçlar doğurabilmektedir. Süreç analizi ve süreç yönetimi son yıllarda performanslarını arttırmak isteyen kuruluşların ilgilendiği bir konudur.Süreç yönetimi bazı kuruluşlarda süreçlerin sürekli iyileştirilmesi olarak ,bazı kurumlarda da bir yönetim tarzı olarak ele alınmaktadır. Bir sistemin performansının artırılması aşamasında ,sistemin performansını en çok engelleyen unsurun bulunması ,yönetilmesi ve ortadan kaldırılması konusunda oluşturulmuş yönetim felsefeleri ,disiplinleri ve endüstrilere özel en iyi uygulamaları içeren bir teori olan Kısıtlar Teorisi son yıllarda giderek yükselen bir yaklaşımdır. Bu çalışmada Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ameliyathanesindeki hemşirelik işleyişi seçilmiştir.Hemşirelik işleyişi için kısıtlar teorisi yöntemi ile süreç analizi yapılmış ,bu sürecin iyileştirilmesi için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
n last years, health sector is in an alteration as in other sectors. This alteration is not only revived the technology subject but also some arrangements of services given in health institutes. Professionalisation and building a good structure is a must for hospitals as in other institutes. The quality of Human resources are very important on the efficiency and effectiveness of services given in an institute and it is also important for the permanence of facilities. Beacuse of this, all issues must have a standard in every institute. Hospitals are different from other institutes because of its special features. Any small fault on human health can occure irreverseble results. In last years, process analysis and process management is a subject for the institutes which would like to increase their performance. In some institutes, process management is being under debate as consistently amandments of whole process, it is being under debate as a management style in some institutes. Theory of Constraints is a theory which includes the management philosophies and diciplines of finding the most preventing factor during the performance increasing process of a system, its management and its abolishment. And it is a rising approach in last years which contains the best special applications for industries. The Nursery Operation in Dokuz Eylul University Hospital has been chosen for this worksheet. Process analysis has been made by using the theory of costraints method in Nursery operation and recommandations have been provided for the improvement of this process. KEY WORDS:Process analysıs ,Process improvement ,Theory of Constrains